Кламер БГ - Новини: Ген. Мутафчийски: Скрих се, но Covid не изчезна. Не се срамувам от нищо

Ген. Мутафчийски: Скрих се, но Covid не изчезна. Не се срамувам от нищо

Коронавирус

|
Ср, 01 Дек 2021г. 10:26ч.
Ген. Мутафчийски: Скрих се, но Covid не изчезна. Не се срамувам от нищо

Ген. Мутафчийски: Скрих се, но Covid не изчезна. Не се срамувам от нищо

Не се срамувам от нито едно свое действие, но малко съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. Винаги съм се опитвал да говоря професионално и то на базата на доказани научни публикации и дори когато е водило до безпокойство у хората, съм казвал истината. Това коментира началникът на ВМА и ръководител на бившия Национален оперативен щаб (НОЩ) за справяне с епидемията ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в интервю за БНТ в сряда след дълго отсъствие от публичния живот. Мутафчийски спря медийните си участия след страховитата прогноза през май 2020 г., че “очаква да измрат много хора, яко да измрат", която се сбъдна впоследствие.

Мутафчийски заяви в сряда, че не желае появяването му да се свързва с негативни реакции в обществото.

"Щом едно нещо е доказано и е публикувано в сериозни списания с доказателства, значи мога да го кажа на широката публика. Това, че това е довело до безпокойство у много хора – да, но това е истината." - каза той. "Щом смятат, че ген. Мутафчийски е носител на Covid-19, нека се скрие ген. Мутафчийски. Но за съжаление това не даде добър резултат, защото Covid-19 не изчезна.", допълни той.

Ген. Мутафчийски не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на Covid, защото те са базирани на съвсем различна философия за управление на пандемията от тази, която е била възприета по света, когато той е бил начело на щаба.

Допълни, че не вижда смисъл в отправяне на критики към колегите му, които сега управляват пандемията, тъй като в това няма нищо продуктивно.

Мутафчийски за пореден път декларила, че не е изкушен от политиката.

"Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен - означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото.", заяви Мутафчийски.

До 2-3 седмици се очаква да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, коментира още той.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно.

Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът влияе по-лошо на човешкия организъм, посочи той.

Над 90% от Covid-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Европа вероятно няма да остане бзучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира още началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

"Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация.” - изтъкна Мутафчийски

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу Covid са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с Covid. 71 от тях са в интензивно отделение. От болницата дават информация към "Бърза помощ" за заетоста на леглата на всеки три часа.

mediapool.bg