Кламер БГ - Новини: Парламентът отново започна със скандал

Парламентът отново започна със скандал

България

|
Пет, 07 Май 2021г. 10:31ч.
Парламентът отново започна със скандал

Отново със скандал започна заседанието на парламента. Още в самото начало от БСП поискаха цялото правителство да бъде извикано в парламента, тъй като трета поредна седмица няма парламентарен контрол. Депутатът Георги Свиленски заяви, че премиерът в оставка Бойко Борисов "не е в карантина, не е с патерица, дава изявление" и затова следва да бъде призован. Предложението му бе одобрено, а председателят на парламента Ива Митева разпореди кабинетът да бъде уведомен за решението на парламента.

След това БСП поиска да се гласува отново презичисление на пенсиите. Митева заяви, че няма да допусне ново гласуване, тъй като то е направено миналата сряда и дневният ред е бил изчерпан. Преди седмица заседанието бе провалено. Сивленски настоя да се гласуват точките от преди дни.

"Точката в сряда беше изчерпана, дебатът беше закрит, вие поискахте да се премине към второ гласуване, което друга фаза от законодателния процес. Аз не ви го допуснах, защото и Конституцията, и правилникът казва, че по изключение може да се реши, когато има консенсус в залата", отговори му Митева и добави, че три парламентарни групи са отказали извънредната процедура.

Не изхвърляйте Росенец!

Междувременно се намеси и Мая Манова с предложение парламентът да одобри добавки от 50 лв. към пенсиите до края на годината.

Увереността на председателя, че програмата миналата сряда е била изчерпана предизвика бурни реакции в залата. От "Демократична България" настояха да се разгледа предложението им за анкетна комисия за "Росенец". В отговор Митева заяви, че дневният ред за сряда се гласува до там, докъдето стигне. Въпреки това от "Демократична България" отново поискаха комисията си. Мария Капон заяви, че много партии се вълнуват как ще минат през този "лакмус".

"Не изхвърляйте от дневния ред комисията за Росенец, това е особено важно", заяви Капон.

"Повече компромиси с правилника няма да се правят", заяви Митева и каза, че партиите са имали възможност да го променят.

Стоян Мирчев от БСП я обвини, че диригентства под диктата на Йордан Цонев от ДПС и не се интересува от българските пенсионери.

Скоро ще се окажа прекупвач на къщата от Барселона

Бившият министър на културата Вежди Рашидов излезе на трибуната, за да подметне, че "гълъбарникът в Алепу" (строежът на самия плаж б.р.) бил свързан с Манолова. ГЕРБ се опитват да наложат тази теза от няколко дни, тъй като братът на кандидат за депутат от "Изправи се! Мутри вън" купи строежа. Комплексът е проектиран от арх. Ангел Захариев - съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

"Скоро ще се окажа прекупвач и на къщата в Барселона, и на лускозния бутик, и най-вероятно на чекмедежето с кюлчетата и пачките. Удобно забравяйки как стана възможен този безобразен строеж - с архитектурното бюро и личната дейност на съпруга на вашия вицепремиер, с разрешението на шефа на ДНСК в Бургас, човек на Валери Симеонов, отстранен заради конфликт на интереси при друг строеж и от приближената до вашия лидер Борисов - "Главболгарстрой", отговори Манолова.

mediapool.bg