Кламер БГ - Новини: Гешев писа на всички в Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата

Гешев писа на всички в Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата

България

|
Пет, 07 Май 2021г. 12:10ч.
Гешев писа на всички в Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата

Закриване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз. Това пише ръководството на българската прокуратура до председателите на Еврокомисията и Европарламента, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и до Венецианската комисия). В писмото си държавното обвинение се оплаква от "оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание на Република България, изразяващ се в предложени законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие".

Миналата седмица парламентарната правна комисия подкрепи на първо четене предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата.

Макар да е сигурно, че този парламент няма да може да приеме окончателно законопроекта, главният прокурор Иван Гешев и прокурори организираха веднага мълчаливо бдение за защита на спецправосъдието. Още тогава стана ясно, че ще се предприемат действия срещу намерението за закриването му.

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-то Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, прокуратурата припомня за становището си по законопроектите за специализираното правосъдие.

"Предвидените изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, се казва в писмото.

Според държавното обвинение разглеждането на законовите поправки става в противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

"Работи се в условията на необяснима "внезапност", без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност", посочват от прокуратурата.

В писмата и до европейските институции и до българския парламент се отбелязва, че те представляват позиция и на цялата професионална общност. Такива становища са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, подчертават от ръководството на прокуратурата.

mediapool.bg