Кламер БГ - Новини: Ръчно изработени сурвачки за празниците

Ръчно изработени сурвачки за празниците

Общество

|
Съб, 31 Дек 2022г. 09:54ч.
Ръчно изработени сурвачки за празниците

Ръчно изработени сурвачки за празниците

С наближаването на Новата година на все повече места в София се предлагат сурвачки.

Сега най-често можете да си купите сурвачка на Женския пазар.

Елизабет предлага ръчно направени и автентични сурвачки. "Едно време така са ги правели с шарените конци, с червеното за здраве, с пуканките и хляба за берекет, както и лукчето за здраве", казва тя, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че през последните години традицията не е толкова силна, както едно време, красивите сурвачки са все още търсени особено в дните около Нова година. "Търсят се именно стари автентични сурвачки. Именно такива харесва българинът", допълва продавачката.

За направата на една сурвачка Елизабет отделя около 2 часа.

По стар български обичай, с украсената дрянова клонка хората се сурвакат на Нова година с пожелания за здраве, берекет и т.н. По традиция сурвакането се изпълнява от момчета на възраст 15-16 години, като освен семейството те сурвакат своите роднини и съседи и получават различни възнаграждения – паричка, кравайчета и др.

За изработването на сурвачката се използва дрян, като клонките му се свиват във формата на полукръг. Украсата на дряновата клонка включва разноцветни конци, вълна, сушени сливи и ябълки, нанизани пуканки, парички, кравайчета и панделки.

mediapool.bg