Кламер БГ - Новини: Събитията на 2022 г.

Събитията на 2022 г.

Общество

|
Съб, 31 Дек 2022г. 11:30ч.
Събитията на 2022 г.

Събитията на 2022 г.

На 24 февруари Русия започна широкомащабна атака в Украйна. Още в първия ден руските сили стигнаха почти до столицата Киев, а очакванията бяха за бърза капитулация на Украйна.

"Специалната операция", както Кремъл нарича агресията си, продължава и до днес с променлив успех и за двете страни. На няколко пъти руският президент Владимир Путин заплаши да използва ядрено оръжие.

Точният брой на загиналите и ранените от двете страни не е ясен. Разрушени са цели украински градове. Погромът и масовите убийства в Буча и Бородянка потресоха света.

Украинци започнаха да напускат масово в страната още от първия ден на войната. Над 7.8 млн. са украинците бежанци по данни на ООН.

Войната се отрази неблагоприятно не само на двете воюващи страни, но и на целия свят. Най-засегната е икономиката на Европа, която в голяма степен зависеше от руския газ и петрол, както и от суровини, внасяни от Украйна.

България от избори на избори

8 юни 2022 г.Кирил Петков обяви правителство на малцинството без ИТН. Бойко Рашков ще оглави КПКОНПИ

22 юни 2022 г.Кабинетът падна. ГЕРБ-ИТН-ДПС-Възраждане надделяха

22 юли 2022 г."Аз ли съм мафия?" Слави Трифонов сложи край на преговорите за кабинет

1 август 2022 г.Официално: Кои са министрите в новия служебен кабинет

2 септември 2022 г.Четвърти дубъл: Пак сме в предизборна кампания

3 октомври 2022 г.Окончателно: Седем партии в парламента, ГЕРБ печели, ПП е втора, ИТН не влиза

14 декември 2022 г.Мандатът на ГЕРБ се провали: Проектокабинетът "Габровски" бе отхвърлен в НС

15 декември 2022 г.Официално: ПП предлага Денков за премиер с втория мандат

Отиде си кралица Елизабет II

Кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания и неин държавен глава от седем десетилетия, почина на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст.

След смъртта ѝ монархията беше оглавена от сина ѝ Крал Чарлз III.

Освен през смяна на монарха Великобритания мина и през сериозни политически трусове. През юли премиерът Борис Джонсън обяви, че се оттегля от поста, след като беше изоставен от важни министри и от повечето депутати от своята Консервативна партия. Наследничката му Лиз Тръс изкара на поста едва два месеца. Така дойде редът на Риши Сунак да оглави британското правителство.

От Олимпиада до Световно по футбол

През 2022 г. имаше две големи спортни събития. В началото на февруари бяха открити Зимните олимпийски игри в Пекин. Най-добре представилият се български спортист на игрите беше скиорът Албърт Попов, който завърши на девето място в слалома. Норвегия спечели най-много олимпийски медали - 37, и счупи собствения си рекорд за най-много отличия от зимни игри.

През 2022 г. един от най-добрите тенисисти в историята Роджър Федерер сложи край на кариерата си. Швейцарецът има 20 титли на сингъл от турнирите от Големия шлем, 103 титли и 310 седмици като водач в световната ранглиста, включително и рекордните 237 поредни.

Годината приключи с най-необичайното до момента Световно първенство по футбол. То започна в край на ноември в Катар. Във финалния мач за титлата отборът на Аржентина, предвождан от Лионел Меси, победи Франция с дузпи.

mediapool.bg