Кламер БГ - Новини: Free Sofia Tour – обиколките, чрез които туристите обикват София

Free Sofia Tour – обиколките, чрез които туристите обикват София

Общество

|
Съб, 31 Дек 2022г. 10:06ч.
Free Sofia Tour – обиколките, чрез които туристите обикват София

Сн. Mediapool

Преди 12 години идеите и желанието на един студент променят туристическия облик на София. Към днешна дата обиколките на Free Sofia Tour са сред най-популярните и обичани атракции за туристите в столицата.

Безплатните обиколки из забележителностите на София започват през далечната 2010 г. Тогава Кристиан Митов, завършил висше образование в Германия, се завръща в София. Вдъхновен от подобни турове в чужбина, решава да организира обиколки из София. Той сам изготвя брошури, които разпространява из няколко хостела и места за настаняване, и се позиционира пред Съдебната палата, както правят гидовете и днес, 12 години по-късно.

Смисълът на тези обиколки е хората да видят един град през различна призма и да го обикнат.

Сн. Mediapool

Поетапно проектът набира скорост и се официализира, ставайки част от Сдружение 365. Безплатният тур се разраства с времето, хората припознават идеята и екипът се разширява. Обиколките са на английски и испански език - туристите, които ходят на обиколките най-често говорят някой от тези два езика.

"Целта на сдружението е да разказва на хора от цял свят за красотата на големите български градове", казва Томислав Рашков, член на управителния съвет на "Сдружение 365".

Всеки ден от едно и също място

"Сдружение 365" е неправителствена организация, която е създадена не с бизнес насоченост, подобно на други туристически обиколки. Сега безплатни турове се правят в София и Пловдив. Обиколка имаше и във Варна, но засега е спряна, тъй като е трудно да поддържаме екип там", отбелязва Томислав.

Добавя, че името на сдружението подсказва, че безплатни обиколки има 365 дни в годината независимо от метеорологичните условия или от деня. "Ние винаги сме на едно и също място по едно и също време", казва Томислав.

Сн. Mediapool

Постепенно проектите на сдружението се увеличават. Някои от тях се осъществяват и днес, други са замразени. Oсвен отличителните инициативи - безплатните обиколки в София и Пловдив (Fee Sofia Tour и Free Plovdiv Tour), се организират тематични такива. Те разказват за отделни отрязъци от българската история, бит и култура. Подобен проект е комунистическият тур, който се прави регулярно в София.

"Също така в София имаме и обиколка посветена на историята на еврейската общност. В Пловдив имаме и Socialist architecture tour, насочен към архитектурното наследство от социализма, a също и графити тур. Преди време сме имали и културен тур, свързан с дегустация на храна, танци и изживяване на българската култура. Имахме и алтернативен тур в София, свързан с по-загадъчните места от столицата", казва Томислав Рашков.

Безплатните обиколки и остават най-посещавани и харесвани. Те имат най-много отзиви в интернет, докато от платените проекти с фиксирана цена, на най-голям интерес се радва комунистическият тур.

"Замисълът зад проектите е свързан с нашия контакт с туристите. Ние винаги се стремим да бъдем в двустранна връзка с тях и се опитваме да разберем какво ги вълнува. Прави ни впечатление, че хората очакват една страна, повлияна от своето комунистическо минало, запътила се към демократично развитие. Те са любопитни да разберат как комунистическият период е белязал държавата геополитически и общочовешки. Това, което ни движи в развитието на проекти, са интересът и любопитството на туристите", казва Томислав.

Предимно чужденци

Допълва, че на туровете идват всякакви хора - от бебета в колички до хора на близо 90 години; от млади семейства до възрастни двойки. Но точно това е красотата на тези обиколки – те са отворени за всеки.

На обиколките ходят предимно чужденци, а от години те са основно от Испания. Затова започват и туровете на испански.

"Големият бум на туристи започна от 2016 г., когато нискотарифната Rynair започна полети и до София. Има и доста хора от Израел, както и италианци. Останалите туристи са от другите големи държави като Германия, Англия, Франция", казва Боян Петров, гид на Free Sofia Tour. И неговата първа обиколка като водач е именно на испански.

Според Боян на безплатните обиколки се наслаждават предимно хора на средна възраст, докато младежите са по-привлечени от организирания от сдружението Pub crawl, обиколка из софийските барове.

Сн. Mediapool

"Турове има по няколко пъти на ден. През лятото те са три пъти дневно, докато през студените месеци два пъти – от 11:00 и 14:00. Най-голям наплив, разбира се, има през почивните дни. Затова в тези дни изпращаме повече гидове", допълва Томислав.

Гидовете - актьори, юристи, историци

Подобно на посетителите, гидовете също са с разнообразен профил. Общото между екскурзоводите е любовта към България и нейните градове. Професионалният им опит е много различен. Има актьори, учители, юристи, историци, както и хора от IT сектора.

Това, което е важно, е човекът да има добри ораторски умения, да е запознат с контекста на историите и да разказва с любов и отношение, за да задържа вниманието на туристите.

Боян Петров е театрален актьор, но когато не е на сцената, води туристически обиколки из столицата. Става гид още като студент преди 4 години. Мотивацията идва от гъвкавото работно време, положителните емоции и благодарността на туристите.

"Мотивират ме туристите, които са в София най-вече заради евтините полети, а не защото мечтаят да посетят града, но си тръгват благодарни, усмихнати и приятно изненадани, казвайки си "Извадихме голям късмет с този полет", казва Боян.

Преди да стане част от сдружението Томислав Раков е бил учител. Той се присъединява към екипа случайно.

"Познавах човек, който бе част от екипа и спомена, че работата е изключително интересна, а след това попаднах на обява в социалните мрежи, че "Сдружение 365" търси нов член на управителния си съвет. Година, след като започнах работа в сдружението, се запалих по идеята да стана гид. Преди това бях учител по програмата "Заедно в час". Всъщност обожавам да общувам с хора и реших да опитам да бъда и гид. Сдружението е постоянно променяща се материя, която се опитва да е актуална и да се ориентира спрямо идеите на нашите посетители", разказва Томислав.

Въпреки разнообразния си профил, общото между гидовете е, че са добре подготвени и непрестанно разширяват своите познания. Материалът, използван за двучасовата безплатна обиколка е изготвен от историци и наброява близо 120 страници.

Сградата на бившия Дворец и настояща Национална художествена галерия е сред задължителните спирки на обиколката на столицата. Сн. Mediapool

"Поддържаме и разширяваме нашите познания. Посещаваме музеи заедно, участваме в различни беседи, за да чуем повече за миналото. Имаме историци в нашия екип, като те правят за нас исторически беседи, в които разгръщаме в детайл даден исторически период", разказва Томислав.

Томислав и Боян казват, че преди време "Сдружение 365" е поставяло и театрална пиеса:

"Много се гордеехме с нея, но тя беше спряна след настъпването на пандемията. Това бе постановка изцяло на английски език, посветена на София. Тя се казваше LoveSofia и бе по разказите на Александър Шпатов. Представляваше хумористичен, интересен и увлекателен поглед върху типични градски сюжети".

"Разбира се, обмисляме вариант постановката да се завърне, но поставянето на пиеса не зависи само от нас", добавя той.

Според Томислав пандемията е имала и положително влияние върху сдружението и обиколките.

"Това, което се промени към по-добро, бе, че тази наложена почивка ни даде възможност да погледнем назад, да осмислим своята дейност, да видим кои са успешните ни проекти, кои са движени от ентусиазъм и желание да направим нещо стойностно. Така успяхме да отсеем проектите си, да се реорганизираме и да помислим какво можем да надградим".

Труситите минават и покрай сградата на Централната минерална баня. Част от нея е музей, а другата чака да се намерят пари за ремонт. Сн. Mediapool

Общата рамка на обиколките не се променя в зависимост от сезона. Има минимални нюанси в туровете. Всеки гид има свободата да поднесе информацията по различен начин, така че да се чувства комфортно. Томислав отбелязва, че от гледна точка не сезонността, разликата е търсеното на комфорт за туристите.

Понякога се организират и безплатни обиколки на български език. Много често на тези обиколки хората обръщат внимание на малките детайли на града.

"Много е зареждащо, когато накрая споделят, че не са знаели част от тези факти, но сега вече гледат на своите градове през различна призма. Мисля, че точно това е смисълът на тези обиколки", завършва Томислав.

mediapool.bg