Кламер БГ - Новини: Елизабет ІІ сияе за платинения юбилей от качването си на престола

Елизабет ІІ сияе за платинения юбилей от качването си на престола

Общество

|
Четв, 02 Юни 2022г. 20:33ч.
Елизабет ІІ сияе за платинения юбилей от качването си на престола

Елизабет ІІ сияе за платинения юбилей от качването си на престола

Огромни тълпи изпълниха центъра на Лондон в четвъртък по време на парада, откриващ празненствата за платинения юбилей от възкачването на престола на британската кралица Елизабет ІІ. Те ще продължат до 5 юни включително и всички прояви се очаква да бъдат посетени от милиони британци, които да покажат почетта си към монарха.

96-годишната кралица и висши представители на кралското семейство се събраха на балкона на Бъкингамганския дворец, за да приемат поздравленията и авиошоуто по случай празника, което важен момент от тържествата.

Докато кралицата изглеждаше поласкана, а възрастните членове на фамилията се усмихваха, правнукът й – четиригодишният принц Луи, беше сниман как си закрива ушите с плътно затворени очи и физиономия, която не излъчва удоволствие.

Преди грандиозния въздушен спектакъл третото и най-малкото от децата на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин разговаряше с кралицата, наричана галено "Ган Ган" он Луи, брат му принц Джордж и сестра му принцеса Шарлот. Ревът на прелитащите над главите им самолети обаче провокира най-разнородни реакции от момчето, което открадна шоуто.

От балкона на Бъкингамския дворец монархът поздрави войниците, които се връщаха от военния парад в нейна чест, предаде ДПА. Хиляди хора се бяха събрали по улиците, за да станат преки свидетели на пищната церемония, датираща от ХVІІ век.

Сред тях бе и премиерът Борис Джонсън със семейството си.

Кралицата, която е начело на въоръжените сили, внимателно инспектира военните отвисоко, докато стоеше заедно с братовчед си, херцога на Кент, който е полковник от шотландската гвардия.

Облечена в синьо палто на Анджела Кели, което носеше за официалния си портрет, и подходяща шапка, 96-годишната Елизабет Втора държеше бастун. Тя прие поздрава на конните войски от балкона на Бъкингамския дворец, под развятото кралско знаме, съобщи Франс прес.

Британската кралица, която има проблеми с придвижването, беше заместена в обичайната си роля от престолонаследника - своя син принц Чарлз, който инспектира гвардейците в техните алени туники и мечи кожи.

За честванията в Лондон са и принц Хари и съпругата му Меган, които напуснаха кралското семейство и се преселиха да живеят в САЩ, но те не участват пряко в церемониите. Двамата бяха забелязани да наблюдават дискретно военния парад на гвардейците, а по-късно се приъсединиха към останалите важни гости.

От представителите на кралското семейство отсъстваше дискредитираният син на Елизабет ІІ принц Андрю, отбелязва АФП. По-късно обаче медиите съобщиха, че той е диагностициран с Covid-19.

Топовни салюти в чест на кралицата имаше в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Австралия също отбеляза платинения юлибей със светлинно шоу.

По-късно вечерта в четвъртък ще бъдат запалени 3500 маяци в редица градове на Великобритания.

В чест на кралицата се състоя и парад на коргитата в Лондон. Това е любимата й порода и тя има над 30 от късокраките кучета.

Празненства ще има и в следващите дни.

В събота вечерта ще е големият концерт "Парти в двореца" в Лондон, като според британската Метеорологична служба има вероятност гръмотевична буря да връхлети британската столица тогава. Около 22 000 души се очаква да се съберат пред Бъкингамския дворец за шоуто, което ще продължи два часа и половина.

Дали ще вали по време на празненствата е тема номер едно на Острова.

Обединеното кралство се радва на специалния дълъг празничен уикенд, изпълнен с пищност, парадност и празненства.

mediapool.bg