Кламер БГ - Новини: България ще проучва климатичните промени на Северния полюс с 3.5 млн. лв.

България ще проучва климатичните промени на Северния полюс с 3.5 млн. лв.

Общество

|
Ср, 13 Юли 2022г. 17:29ч.
България ще проучва климатичните промени на Северния полюс с 3.5 млн. лв.

България ще проучва климатичните промени на Северния полюс с 3.5 млн. лв.

С 3.5 млн. лв. бюджетно финансиране български учени ще започнат догодина полярни изследвания в Арктика и Антарктика, чийто акцент ще са климатичните промени на Северния полюс, съобщиха от Министерския съвет в сряда.

В средата на юни кабинетът одобри Националната програма за полярни изследвания "От полюс до полюс" с бюджет от 10.8 млн. лв. и хоризонт на работа 2025 г.

Сега кабинетът е одобрил бюджета за следващата година от 3.6 млн. лв. и обяви парите за 2024 г. - 3.7 млн. лв., което означава, че за 2025 г. остават 3.5 млн. лв.

По програмата "От полюс до полюс" ще се финансират конкурси за провеждане на съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и Арктика, привличане на млади учени и повишаване на научно-изследователския потенциал в България, логистика и поддържане на българската полярна база, както и провеждане на научни наблюдения на полярната околна среда.

Със средства по програмата ще се осигури и ежегодното плаване на научно­изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" до Антарктика.

Координатор на "От полюс до полюс" е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия Национален център за полярни изследвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Институтът за гората към БАН и Националният природонаучен музей към БАН, посочват от правителствената пресслужба.

mediapool.bg