Кламер БГ - Новини: Перу увеличи туристическите посещения в Мачу Пикчу

Перу увеличи туристическите посещения в Мачу Пикчу

Общество

|
Пет, 29 Юли 2022г. 18:59ч.
Перу увеличи туристическите посещения в Мачу Пикчу

Перу увеличи туристическите посещения в Мачу Пикчу

Властите в Перу увеличиха броя на посетителите, които могат да влизат дневно в цитаделата на инките Мачу Пикчу с 1000 души, съобщава Франс прес, цитирана от БТА в петък. До промяната се стигна след протести на туристи, посочват местните власти.

"Управата на Мачу Пикчу се съгласи да увеличи капацитета за влизане в цитаделата до 5044 души на ден срещу 4044 преди това", се посочва в прессъобщение. Цитаделата се намира на 110 км от Куско, древната столица на империята на инките, и е построена през ХV век от император Пачакутек. "Това решение е взето, за да се отговори по повишаването на търсенето", допълват от управата.

Министерството на културата на Перу обяви, че всички билети за посещение на Мачу Пикчу са продадени до 19 август.

В сряда около хиляда туристи протестираха в близкото едноименно село срещу липсата на билети. Туристи от Испания, Колумбия, Чили и Франция дори временно блокираха железопътната линия в района.

Мачу Пикчу е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1983 г. През 2019 г. цитаделата е посетена от 1.5 милиона туристи, според официалните данни. Досега през тази година обектът е посетен от около 400 000 туристи. Билетът за влизане в Мачу Пикчу струва 40 долара за чужденци и 16 долара за перуанци.

mediapool.bg

Вижте още