Кламер БГ - Новини: Николай Пловдивски обяви Георги Гергов за архонт

Николай Пловдивски обяви Георги Гергов за архонт

Общество

|
Нед, 17 Юли 2022г. 19:42ч.
Николай Пловдивски обяви Георги Гергов за архонт

Снимка: Под тепето

Пловдивският митрополит Николай обяви бизнесмена Георги Гергов за архонт на пловдивската епархийска църква. Той получи грамота и орден в знак на благодарност за дарителството му в полза на църквата.

Обявяването на Гергов за архонт бе своеобразна кулминация на честванията на Света Марина, започнали с литийно шествие в събота, на което бяха донесени мощи на светицата.

Георги Гергов е сред най-приближените до бившето правителство олигарси и е сред шепата избрани да получат изгодни кредити от държавната ББР.

Николай Пловдивски обяви бизнесмена и почетен консул на Русия за архонт заради ктиторството му. Гергов предостави два етажа от Гръцкото училище в Пловдив, където ще бъде новото седалище на митрополит Николай. В съседство с митрополитския дом Гергов изгражда и параклис "Св. Арахангели".

"Искам да изразя благодарността си към г- т Гергов и неговите заслуги православието в Пловдив да пусне още по-дълбоки корени до толкова, че никой никога да не може да ги изтръгне. Мой дълг е да ви изкажа моята благодарност още днес", обърна се владиката към Гергов в края на днешната служба за храмовия празник на Св. Марина, цитиран от сайта "Под тепето".

Връчването на архонтската титла предизвика бурни дебати, скандали и дори протести още преди 10 години. Тогава, пламенно в защита на идеята църквата да обявява за архонти избрани люде застана Николай Пловдивски.

mediapool.bg