Кламер БГ - Новини: Арт мозайка от капачки и светофари със зелени сърца за Часа на Земята в София

Арт мозайка от капачки и светофари със зелени сърца за Часа на Земята в София

Общество

|
Пет, 25 Март 2022г. 15:04ч.
Арт мозайка от капачки и светофари със зелени сърца за Часа на Земята в София

Арт мозайка от капачки и светофари със зелени сърца за Часа на Земята в София

За 15-та поредна година природозащитниците изгасят в последната неделя на март – тази година на 27 март, светлините в домовете си в кампанията Часът на Земята. В София зелено настроените могат да се съберат пред Народния театър "Иван Вазов" и да се включат в изграждането на арт мозайка от капачки във формата на планената Земя, съобщиха от WWF България, организатор на събитието. Ще бъде отправен и призив за мир в контекста на войната в Украйна

През целия ден редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца, вечерта редица обществени сгради в София и страната ще спрат или приглушат светлините си.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата, в която милиони хора от цял свят ще изгасят лампите вкъщи между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

"Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира. Ние вярваме, че мирът между хората е първата крачка, която заедно трябва да направим, по пътя към хармоничното съжителство между човека и природата. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда, а оттам влияе и върху здравето на всички нас. Мирът е нужен в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще", призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление, отбелязват от екоорганизацията. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.

За първи път от началото на пандемията с Covid-19 WWF ще посрещне Часът на Земята на живо.Всички жители и гости на София са поканени да се включат в изграждането на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Акцията ще започне още в събота – 26 март, в 10 часа. Изградената с общи усилия арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч, включвайки се в най-голямата природозащитна кампания на планетата. Сред тях са Храм-паметникът "Св. Александър Невски", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", статуята "Св. София", Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад "Васил Левски" и много други сгради на банки, търговски дружества и корпорации не само в столицата, но и в други градове на страната.

По случай Часа на Земята WWF България подарява на всички любители на природата 20 нови стикери https://stickers.viber.com/pages/WWFPan?mc_cid=3a147fb9ef&mc_eid=c66594f69c за комуникация във Viber. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден.

mediapool.bg