Кламер БГ - Новини: Патриарх Неофит призова за скорошно прекратяване на братоубийствена война

Патриарх Неофит призова за скорошно прекратяване на братоубийствена война

Общество

|
Нед, 27 Март 2022г. 16:18ч.
Патриарх Неофит призова за скорошно прекратяване на братоубийствена война

Патриарх Неофит. Снимка: Българска патриаршия

Българският патриарх Неофит отправи обръщение за Третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна, в което отправи молитва за скорошното прекратяване на "братоубийствената война".

"Третата неделя от великопостната и спасителна Четиридесетница отново ни изправя заедно с Христа пред едно от оръжията и символите на Неговата славна победа над злото и смъртта - Честния и Животворящ Кръст Господен. Днес погледите ни отново са приковани към Голготския хълм, където е било извършено най-страшното престъпление в цялата човешка история - покушението над "Господа на славата" (1 Кор. 2:8). Кръстът, това най-позорно средство за смъртно наказание в древния свят, е избран да бъде ням свидетел на най-ужасяващото тържество на силите на злото", казва патриарх Неофит, цитиран в съобщение на Българската патриаршия.

Негово светейшество отбелязва, че това тържество на злото обаче се оказва само временно и привидно. С Христовата смърт и славно Възкресение смъртта е победена.

Както Господ стигна до Възкресението, преминавайки през изпитанието на Кръста, така и всеки от нас ще достигне до своята лична победа над смъртта, само ако преди това е издържал с успех същото това изпитание, за което Спасителят говори: "... ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва" (Мат. 16:24).

"Вървенето след Господа, крайната цел на което е Възкресение и вечен живот, не е възможно без носенето на Кръста. Своя кръст носят както отделните човеци, така и цели народи. Своя кръст е носел столетия наред и нашият православен народ, а днес такава е участта на братския украински народ, който с непримиримост и достойнство преминава през горнилото на нечовешки страдания и изпитания - в своята борба за мирно и свободно съществуване.

Нека в този ден от Великия пост, заедно с поклонението си пред Животворящия Кръст Господен, сведем глави и пред трагедията на украинския народ и заедно да измолим от Господа и Неговата Пресвета майка и Небесна царица Богородица скорошно прекратяване на продължаващата вече втори месец братоубийствена война, мир и утешение за всички страдащи и вечен покой за невинните жертви на този военен конфликт.

Безпределната Божия милост и любов, и силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в изпитанията и да даруват мъдрост и разум на всички човеци!", отправя своя благослов патриарх Неофит.

mediapool.bg