Кламер БГ - Новини: Вучич няма да въведе санкции срещу Русия

Вучич няма да въведе санкции срещу Русия

Общество

|
Съб, 26 Март 2022г. 11:41ч.
Вучич няма да въведе санкции срещу Русия

Вучич няма да въведе санкции срещу Русия

Президентът на Сърбия Александър Вучич отново заяви, че Сърбия вече е заела позиция по повод конфликта в Украйна и тази позиция няма да се промени – страната няма да въвежда санкциите срещу Русия. Според Вучич така Сърбия пази териториалния си интегритет, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Въпросът за санкциите срещу Русия стана част от предизборната кампания в Сърбия, която на 2 април ще проведе избори 3 в 1 - за парламент, президент и кмет на Белград.

В интервю за Евронюз дали решението няма да превърне Сърбия в неприятел на Запада, той каза, че това може би е така, но изтъкна, че "ние имаме своя страна и се грижим за нея".

ЕС и САЩ възприемат Сърбия като държава, която е на страната на Русия в конфликта. Отделно холандският премиер Марк Рюте коментира, че Сърбия не е готова да влезе в ЕС. Сега Вучич отговори, страната се е държала принципно, в съответствие с нормите на международното право и така е гласувала в ООН срещу започната от Русия агресия в Украйна.

“Може би Сърбия би могла да постави на Марк Рюте и на всички останали въпроса, спомняте ли си, когато убивахте тази страна и когато бе нарушавано международното право. Без решение на Съвета за сигурност на ООН убихте 82 деца“, каза Вучич.

mediapool.bg