Кламер БГ - Новини: "Фраматом" може и да рециклира отработеното гориво на АЕЦ "Козлодуй"

"Фраматом" може и да рециклира отработеното гориво на АЕЦ "Козлодуй"

Интервюта

|
Вт, 06 Дек 2022г. 13:47ч.
"Фраматом" може и да рециклира отработеното гориво на АЕЦ "Козлодуй"

Бернар Фонтана, сн. Фраматом

Френската ядрена компания "Фраматом" (Framatome) предлага на България свежо гориво ТВСА-12, европейски аналог на руското, което в момента АЕЦ "Козлодуй" използва в VI блок и има запаси от руската ТВЕЛ. Така може да се осъществи и много плавен преход на V блок към това гориво, докато започнат реалните доставки от "Фраматом", която може да поеме и управлението и рециклирането на отработеното й гориво, стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията Бернар Фонтана в интервю за Mediapool.

Другата компания, която би могла да осъществява такива доставки, е американската "Уестингхаус" (Westinghouse), но тя трябва да лицензира своето гориво пред българската Агенция за ядрено регулиране. Тепърва предстои обявяването на търг, чиито условия към момента са неясни.

Г-н Фонтана, наскоро бяхте в България и се срещнахте с президента Румен Радев. Междувременно български и френски министри имаха среща в Брюксел. Научихме, че скоро ще бъде подписан меморандум за разбирателство между България и Франция отвъд намеренията на вашата компания да участва в бъдещата диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Преди всичко, бихте ли ни дали повече подробности за офертата на "Фраматом" за свежо ядрено гориво за българската АЕЦ и за предимствата на компанията - като цена или други условия на доставките, пред горивата на "Росатом" и "Уестингхаус"?

Като световен лидер в областта на ядрената енергетика и ключов доставчик на гориво и услуги за европейските ядрени компании, "Фраматом" работи с европейските си партньори и клиенти, за да избегне прекъсване на критични услуги и да приложи европейски решения за производство на гориво за реакторите тип ВВЕР, които да намалят зависимостта от Русия.

В настоящия контекст имаме запитвания от всички европейски енергийни компании, експлоатиращи електроцентрали с реактори ВВЕР, които търсят решение за доставка на гориво от Европа. "Фраматом" се ангажира изцяло да разработи оферта за диверсифицирaно гориво, за да се гарантира, че тези предприятия разполагат с достатъчно възможности за най-добра експлоатация на своите реактори.

Що се отнася до България, АЕЦ "Козлодуй" иска да закупи най-доброто ядрено гориво за своите реактори и ние сме готови да допринесем за сигурността на доставките на ядрено гориво за България с всяка възможност, която би помогнала да се намали вносът на гориво от извън Европа, като същевременно се гарантира безопасността и непрекъснатия процес на работата на българските реактори.

И така, по какъв начин сме готови да подкрепим България?

В продължение на няколко години "Фраматом" разработва индустриална схема за подпомагане на операторите на атомни електроцентрали с реактори ВВЕР-1000 MW в краткосрочен и средносрочен план.

В краткосрочен план това, което ни се струва изключително важно, е да се осигури непрекъснатост на работата на базата на доказано, надеждно и ефективно гориво. Имаме готово решение за доставка на гориво, базирано на сегашния горивен продукт, използван от АЕЦ "Козлодуй" за най-модерния му проект (наречен ТВСА-12), произвеждан в нашето европейско предприятие в Германия. Основното предимство на това решение е, че не изисква процеси на квалификация или лицензиране в България и разчита също така на незабавното създаване на няколкогодишни запаси в Европа от компоненти от лицензирания и квалифициран дизайн, за да се предотврати по-нататъшно прекъсване на веригата за доставки.

Успоредно с това краткосрочно изпълнение, "Фраматом" ще бъде в състояние да доставя изцяло европейски горивен продукт, разработен от собствените екипи на компанията и произвеждан от европейската верига за доставки. Като единствен доставчик на гориво, способен да гарантира такова напълно европейско суверенно решение, ние ангажирахме преди няколко години нашата технологична разработка за реактори от типа ВВЕР, което ще бъде важна стъпка за европейската сигурност на доставките.

Нашият подход да работим в кратко- и в средносрочен план включва поетапен подход при зареждане със свежо гориво, вместо да се сменя горивото на всички реактори в Централна Европа по едно и също време, което намалява риска и осигурява сигурност за реалистичен и безпроблемен преход. Това е процесът, който прилагаме в Чешката република, където през юни 2022 г. подписахме договор за доставка на гориво за централата в Темелин, насрочена за 2024 г.

Какъв е опитът на "Фраматом" в преработването на отработено ядрено гориво и може ли компанията да поеме управлението на този вид отпадъци от АЕЦ "Козлодуй"?

Що се отнася до управлението на отработеното гориво, Франция е затворила националния си ядрен горивен цикъл и преработва близо 1100 тона отработено гориво, генерирано всяка година. Франция се възползва от повече от 40 години промишлен опит и иновативни процеси/технологии, внедрени в завода Orano La Hague във Франция.

Рециклирането на отработеното гориво запазва природните ресурси на уран и значително намалява обема на отпадъците и тяхната токсичност.

Подобно на Франция, страни като Япония, Русия, Нидерландия, Австралия, Италия, а сега и Китай са избрали да рециклират отработеното си гориво. Германия, Белгия, Испания и Швейцария също в миналото са използвали тези френски промишлени технологии за рециклиране.

Ако българското правителство се интересува от проучването на тази възможност, "Фраматом", като част от френския ядрен екип, с удоволствие ще инициира дискусията.

Как "Фраматом" може да допринесе за по-нататъшното развитие на българската ядрена програма?

Ядрената индустрия изисква взискателно, мултидисциплинарно и високотехнологично ноу-хау.

Като международен лидер в областта на ядрената енергетика, "Фраматом" е известна с безопасни, ефективни и устойчиви решения, както и с иновативни технологии с висока стойност. Нашите дейности позволяват на клиентите да оптимизират състоянието и конкурентоспособността на своите ядрени централи, като същевременно укрепват условията за ядрена безопасност, поради което "Фраматом" обслужва над 380 реактора по целия свят. Екипите ни разполагат с обширни експертни познания и опит в проектирането и доставката на ядрено оборудване, операции свързани със захранването, осигуряването на поддръжка и инженерни услуги в помощ на съществуващи блокове, както и нови реакторни проекти.

През април тази година "Фраматом" стартира дейността на новото си дъщерно дружество "Фраматом България", за да засили сътрудничеството си с АЕЦ "Козлодуй", започнало преди 20 години. Това е важен етап в дългосрочното ни сътрудничество с България и за развитието на регионалните ни дейности.

Ние развиваме този местен клон, за да гарантираме надеждната дългосрочна експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", която да е на разположение денонощно за производството на безопасна енергия с ниски въглеродни емисии. С подкрепата на нашите европейски операции българското ни дъщерно дружество също така ще помогне на "Фраматом" да допринесе за новите планове в областта на ядрената енергетика.

Бихте ли ни казали какви са другите възможности за сътрудничество между България и "Фраматом"?

"Фраматом" подписа дългосрочно споразумение за услуги с АЕЦ "Козлодуй", което включва управление на стареенето, планирана и непланирана поддръжка на определени електрически системи и системи за КИП и А, доставка на резервни части и пет пакета за модернизация в областта на КИП и А и електротехника.

С наложените на Русия санкции се наблюдават сериозни нарушения във веригите за доставки и нарастваща нужда на ядрените централи да намерят алтернативни доставки на важни резервни части и инженерни услуги.

"Фраматом" има огромен опит в управлението на резервни части и стареенето на оборудването, както и възможности за ретро-инженеринг, тестване, квалификация и производство на части и оборудване, които сме готови да предоставим, за да помогнем на АЕЦ "Козлодуй" да осигури безопасна и ефективна дългосрочна експлоатация.

Вашата компания беше част от обединението, което искаше да построи АЕЦ "Белене" заедно с "Росатом". Смятате ли, че този проект е мъртъв, или има вариант да бъде реализиран?

Възможността за изграждане на нов реактор зависи от решението на българското правителство. Ще следим плановете на България за бъдещето.

Със сигурност знаете за плановете на България да построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Има ли интерес от страна на "Фраматом" към такъв проект?

Първо, много се радвам да разбера, че България планира да увеличи базата си от нисковъглеродни източници за производство на електроенергия, за да посрещне енергийните нужди на населението и промишлеността си.

Ядрената енергия е основен актив за осигуряване на надеждна, декарбонизирана базова енергия, а настоящата криза в Европа ни напомни, че инвестирането в стратегически инфраструктури с дългосрочна и суверенна визия е от решаващо значение не само за икономическото развитие, но и за осигуряване на основните нужди на населението.

Поради всички тези причини ние можем само да бъдем ентусиазирани и да подкрепяме дадена страна, която иска да разшири своя ядрен капацитет.

"Фраматом" е част от групата на EDF и е проектант и доставчик на основни системи, включително на системата за подаване на пара в ядрени мощности, за френския реактор EPR, чийто първи европейски блок заработи във Финландия тази година, което ще им позволи да намалят зависимостта си от изкопаеми горива.

В продължение на повече от 60 години ние присъстваме и на всеки етап от жизнения цикъл на всички видове реакторни технологии.

Така че, разбира се, "Фраматом" е готова да допринесе за българските ядрени планове с едно европейско предложение - от проектирането на реактора през пускането му в експлоатация до доставката на ядрено гориво и услугите по поддръжката.

mediapool.bg