Кламер БГ - Новини: Защо танковете "Леопард" са безценни за Украйна

Защо танковете "Леопард" са безценни за Украйна

Интервюта

|
Съб, 21 Ян 2023г. 19:30ч.
Защо танковете "Леопард" са безценни за Украйна

Снимка ЕПА/БГНЕС

Танкът тежи 60 тона, дълъг е 10 метра и е смятан за един от най-добрите и модерни бойни танкове в света. Това е германският "Леопард 2 А7".

Основното оръжие на "Леопард 2" е неговото 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което може може да поразява цели на разстояние до 7 000 метра – от място или в движение. Развива до 70 километра в час, а дизеловият му двигател е сравнително икономичен. Танкът "Леопард 2" се произвежда от германската компания "Краус-Мафай Вегман". Най-новата му версия"А7" се доставя от 2014 година.Т ози танк все още не е участвал в реални бойни действия, казва военният историк и експерт Ралф Ратс.

В интервю за "Тагесшау" германският експерт обяснява защо този германски танк е така желан и може ли да промени хода на войната в Украйна. Интервюто е преведено и публикувано от българския сайт на "Дойче веле"

Каква роля играят бойните танкове като "Леопард 2" в съвременното военно дело?

Понятието "боен танк" е наследство от Студената война. Бойният танк има вериги, разполага с тежка броня и сравнително тежко въоръжение. Неговата задача е да неутрализира други танкове на бойното поле и в този смисъл е главното острие на дадена армия.

Какво по-точно може произвежданият в Германия "Леопард 2", който няколко европейски държавни са готови да доставят на Украйна?

Този танк има отлична репутация в целия свят, при това съвсем заслужено. Той съчетава ударна мощ, мобилност и защита – при това много балансирано. Британските бойни танкове например са тежко бронирани, други пък са много бързи. "Леопард" е много балансирана машина, с която може да се постигне всичко. Системите му са изключително надеждни, а техническото му обслужване е бързо и лесно, което е особено ценно за армиите.

Това, което отличава съвременните танкове като германския "Леопард 2", американския "Ейбрамс" и френския "Льоклер" от предишните поколения танкове, е че те могат да стрелят в движение и да поразяват точно целите си на километри разстояние, включително и при движение на заден ход. Това не могат например съветските, респективно руските модели, например "Т-90", когато се движат с висока скорост. На бойното поле те са по-малко гъвкави.

Може ли "Леопард 2" да неутрализира един руски Т-90 само с един изстрел?

Да, може. Но и обратното също е възможно – при лошо стечение на обстоятелствата. Това също трябва да се каже. Бронята предпазва от осколки от гранати и от пушечния огън на пехотата. Но когато един срещу друг се изправят два бойни танка, побеждава този, който пръв стреля точно. Това ще видим и в Украйна: ще има взривени западни танкове – също както има и унищожени руски по бойните полета в Украйна.

А как се представя "Леопард 2" в сравнение с американския "Ейбрамс" и британския "Чаланджър"?

"Леопардите" имат двигател, който може да работи с различни видове дизелово гориво. "Ейбрамс" се задвижва от газова турбина. Всичко останало е почти същото – имат идентична концепция. "Чаланджър" се отличава с дебела броня и в този смисъл е нещо като подвижна крепост.

Има няколко разновидности на "Леопард 2", а съюзниците на Украйна притежават различни модели. Какви са предизвикателствата тук за Украйна?

Бойните качества на "Леопард" не зависят от модела. Украйна вероятно ще получи по-старата модификация "Леопард 2 А4". Следващите "А6" и "А7" са по-модерни. Ако украинските военни усвоят как да обслужат "Леопард 2 А4", после лесно биха могли да преминат и към други европейски варианти на тази бойна машина. По-труден е въпросът с логистиката, поправката и техническата поддръжка на тези танкове, тъй като за тях трябват други части. Но това не е решаващо за успехите на бойното поле.

А какъв боен опит имат "Леопардите"?

Тежките оръжейни системи, германско производство, като самоходната гаубица, танковете "Мардер" и "Гепард", се ползват с много добро име в целия свят. Но досега те никъде не са използвани в реални бойни условия срещу равностоен противник. Танковете "Леопард 2" са създадени за нуждите на Студената война, а не за тези на сегашната война в Украйна. Канадци и турци са използвали този танк само в Афганистан, респективно в Сирия. И за разлика от американския "Ейбрамс", германският "Леопард" все още не е участвал в истинска война.

Но има и един психологически проблем, за който не сме подготвени: макар че са с много добра слава, тези бойни машини също могат да бъдат неутрализирани на бойното поле в Украйна. И точно това ще се случва. Ние не сме готови да приемем, че "Леопардите" не са някакво неуязвимо средство, което ще промени играта.

А от колко танка се нуждае Украйна, за да си възвърне инициативата във войната?

Една пълномащабна контраофанзива, включваща флангови атаки и сражения от засада, изисква голяма огнева мощ. Според главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний Украйна се нуждае от поне 300 бойни танка и бойни машини за пехотата в допълнение на наличните. И това е долната граница на украинските потребности от такава тежка бойна техника.

А предстоящият период на кални терени, настъпващ заедно с пролетта в Украйна, проблем ли е за 60-тонните "Леопарди"?

В калта могат да затънат и най-модерните бойни танкове с 1500 конски сили мощност. Това се отнася за всички танкове, също и за руските. Тази тежка техника трябва да се използва само на подходящ терен. Ако един танк затъне в мочурливата почва, значи са били допуснати много грешки.

mediapool.bg