Кламер БГ - Новини: Демерджиев: Оперативно интересни влизат в листите, за да не ги разследваме

Демерджиев: Оперативно интересни влизат в листите, за да не ги разследваме

Интервюта

|
Пет, 30 Септ 2022г. 08:44ч.
Демерджиев: Оперативно интересни влизат в листите, за да не ги разследваме

Иван Демерджиев, Снимка: БГНЕС

Хора, заподозрени, че участват в търговията с гласове по избори, влизат в партийните листи, за да получат имунитет и МВР да не може да ги разследва. По аферата „Хемус“ и тегленото на милиони в брой вероятно ще има нови обвиняеми. Най-много сигнали за купуване на гласове има срещу ГЕРБ и ДПС. Загиналите в Бургас полицаи не са знаели какъв автобус идва към тях, информацията им е била подадена минути по-рано и в непълен вид. МВР има криптиран мейл за получаване на сигнали, които се четат само от министъра. Това казва в интервю за Mediapool вътрешният министър Иван Демерджиев.

- Г-н министър, когато поехте поста, казахте, че този път МВР ще се опита да стигне до организаторите на схемите за купуване на гласове. Нищо такова не е съобщавано. Арестувахте ли организатори?

- Ще кажем, когато приключат изборите. В момента тече оперативна работа. Тя започна от втората седмица от встъпването ми. Проведохме едно национално съвещание, на което бяха дадени указания – засилване на оперативната работа, тъй като почти нямаше оперативни сътрудници, на много места беше занемарена тая дейност и бяха на тревожно ниски нива СРС-тата, които се ползваха. Някои дирекции имаха нула активни, което нас ни смути.

- Имате предвид по този тип престъпления или изобщо?

- По всякакъв тип престъпления. След указанията значително се вдигнаха нивата. Започна по-сериозна оперативна работа, насочена към криминалния контингент. Това не е специализиран контингент, обособен да работи по изборите. Има един контингент, през който минават всичките проблеми. Актуалният, с трафика на мигранти, минава през същия контингент, наркотици, контрабанда. И като дойдат избори, се насочват към парите, които предлагат във връзка с изборите. Сега забелязваме нови пориви и методи за събиране на гласове. Актуални бяха тези с дървата. Актуални са и формите на корпоративен вот. Актуално е на някои места населението да страда от много заболявания и да се премине към любимата хартиена бюлетина.

- Би било правилно да се каже, че купувачите на гласове няма никога да бъдат осъдени за купуване на гласове, а може би за нещо различно и всъщност задачата е да се махнат от улицата и да се гонят за лихварство или за нещо друго?

- Истината е, че ги гоним за всичко, за което можем, и вярваме, че действаме превантивно.

- Но за купуване на гласове няма да бъдат наказани, още повече, че това не е и тежко престъпление.

- Точна така. Много е специфично, много е различно, много е трудно. Забелязват се такива тенденции – хора, които са оперативно интересни лица, като дойде време за избори, да се включат в листите, което ни ограничава възможностите да работим по отношение на тях.

- На кои места?

- На не малко места. Хора, с които са работили МВР и са ги наблюдавали покрай изборите, ги виждаме включени в списъците, което ни отнема възможността да търсим СРС-та, те се ползват с имунитет.

- Т.е. те се включват например на 25-о място в листата само заради имунитета?

- Да. Даже на някои места се изключват хора, може да проследите, някои са във връзка точно с наши разработки. Когато стане ясно, че тази разработка ще стане обществено достояние, някои хора излизат от списъците тихо. Ние пък нито можем да обявяваме СРС-та, нито материалите по производствата. Може би това е тишината, която някои хора ги смущава. Но по-добре да си мислят, че не сме активни, докато сме активни, отколкото аз да говоря неща, които законът ми забранява или да саботирам оперативни разработки.

- Например бихте ли казали като предшественика си коя партия купува най-много гласове?

- Бих си позволил, стига да имам данни. На тези избори се наблюдава чувствителен спад на сигналите. Липсват конкретните. Казвам го, защото до мен, когато бях министър на правосъдието, достигаха такива сигнали и аз ги препращах на МВР. Сега идват сигнали от типа "Знаете ли, че в еди-коя-си община се купуват гласове поголовно".

- Вие как си обяснявате тази липса?

- С това, че няма такъв голям размер това явление в момента. А до някъде и заради липсата на засилена кампания, която да води до мобилизация в това отношение.

- Беше задържан общински съветник от ДПС в Кърджали по подозрение в купуване на гласове. Името на тази партия често беше употребявано от Бойко Рашков. Той твърдеше че купуват най-много гласове заедно с ГЕРБ.

- Получаваме най-различни сигнали. Може би най-парадоксалният беше от ГЕРБ и дойде вчера – че ДПС купуват гласове на едно място. В момента има различна ситуация - преди

беше ясно кои са хората, които се занимават с едни конкретни практики, сега тези практики са ограничени. От друга страна, започват и други хора да ги прилагат, имаме сигнали за повече от две партии. Но все още основната част от сигналите са насочени към ГЕБР и ДПС, към техни представители.

- Те пък казват, че действията на МВР са удар по демокрацията, цитирам кмета на Кърджали.

- Докато си вършим работата стриктно, всеки може да казва каквото иска. Моите указания са ясни – работим по всички сигнали, срещу целия политически спектър. Нека да установят, че сме нарушили закона, ще поема отговорност.

- Имате ли добро взаимодействие с прокуратурата? Питам, защото отношенията бяха много напрегнати. Откакто вие поехте МВР като че ли нещата се промениха. Преди няколко дни слушах окръжния прокурор на Пловдив, който каза, че са работили по един канал за мигранти така, както не е било възможно през последните месеци. Бяха ли затворени досега каналите за комуникация между МВР и прокуратурата?

- Спекулации с тази тема не бива да се правят. Имах много подробни разговори и с ГДБОП, и с националната полиция, които се занимават с тежките престъпления. Какво споделиха те? Докато имаше специализирана прокуратура, ние не можехме да работим с нито една прокуратура по място. Дадоха ми справки с производства, които са стигнали до прокуратурата и буквално са спрели. Едно от тях беше за магистрала „Хемус“, за изтеглените на каса пари. Оказа се, че има два проблема. Единият беше спецпрокуратурата, ефектът от нейното премахване се оказа по-сериозен, отколкото очаквах. Прокуратурите по места години не са работили тежки престъпления, а има глад да се работи. Започна комуникация със съответните разследващи, значителна част от тези случаи се раздвижиха. Това, което се случва по места, е не само заради тона, а и заради това, че важните дела са били изземвани от спецпрокуратурата, знаете, имаше практика да се сглоби организирана престъпна група, само за да се вземе делото и забравят – и прокурорът, който е работил на място, и полицаят.

- Вие казвате, че не сте смекчили тона, а просто се е премахнала пречка. Вашето отношение към прокуратурата и главния прокурор същото ли е? Питам, защото преди седем-осем месеца вие бяхте много критичен по тази тема.

- Аз продължавам да съм критичен, но няма развитие в момента. Да говоря, когато нямам инструмент да направя нещо, за мен е безсмислено и поражда изкуствено усещане, че проявявам активност. Аз търся доказателства – и такива, касаещи прокуратурата, и такива за политическия сектор. Но да изляза и да създавам напрежение, без да мога да постигна нищо, не го очаквайте от мен.

- Открихте ли такива доказателства?

- Работи се, има сериозни преписки, да видим докъде ще ни стигне времето. Очаквам другата седмица да има интересни неща и по случая „Хемус“. Има и свързани с енергетика.

- Като казвате, че нямате инструмент по темата с главния прокурор имате предвид отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се занимава с нея или обща умора?

- Умора от мен не очаквайте. Имам предвид, че каквото трябваше, се направи. Внесоха се искания за отстраняване, събраха се доказателства, ВСС в този състав се произнесе. Да смятаме, че ще направи нещо различно, няма смисъл. Какво мога да направя аз? Мога да събирам доказателства извън тези случаи. Правя всичко възможно в тази насока, даже пуснах вчера имейл адрес, който е криптиран и достъп до него имам само аз, за да се запази източникът. Проверявам всичко, което е тук. Но преди да се смени този състав на ВСС, няма как да стане. Проспа се моментът около избора на нови членове, Народното събрание беше абсолютно пасивно. Проспа се моментът при избора на магистратите, това стана без да се ангажира обществено внимание. Усилията трябва да са насочени към приемане на уредба за контрол върху актовете на прокуратурата, аз проучвам възможност да станат публично достояние постановленията на прокурорите. Това е смисленото, което можем да направим.

- На криптирания имейл получихте ли нещо?

- Имам два имейла, той започна да функционира вчера. Очаквам да станат повече. Едно такова решение е много добро, призовавам хората да го ползват.

- Казвате: „Дайте ми сигнали срещу Гешев“ или „Дайте ми всякакви сигнали, аз ще ги проверя“.

- Сигнали срещу Гешев бих се радвал да постъпят. Със сигурност ще ги проверя.

- Вие споменахте „Хемус“. Има висящо дело за пране на пари с един обвиняем. Може ли да изясним как се стига до пране на пари, след като са отпуснати от държавата. Къде е мръсният произход на парите?

- Грешно се ориентирате. Това е едната възможност в състава. Най-общо се изследва движението на парични средства без нормално легитимно основание. Това движение се нарича пране на пари. И какво се получава тук? Имаме авансово отпуснати пари за определена дейност. Нормално е, след като тя не се е осъществила, парите да се намират в дружествата. Няма никаква логика някой да отиде да ги тегли на каса. Още повече няма никаква логика всичките пари да преминат през една-единствена банка и тя се казва „АсетБанк“. Интересно как всички тези дружества са предпочели да работят с една и съща банка. Не знам на какво се дължи. Оттам вече едните са изтеглени, а към другите е подходено малко по-умно като са минали през едно, през две, понякога през три дружества преди да бъдат изтеглени.

- Този човек, обвиняемият, каза многократно, че е посочил на прокуратурата останалите участници в схемата. Аз не съм чул да има нови обвиняеми. А вие?

- Понеже става въпрос за досъдебно производство и понеже стана много чувствителна прокуратурата, когато се говори за такива материали, имам информация по темата, че там се очаква развръзка в рамките месец. Има индикации, че може би той няма да е единственият обвиняем. Но нека видим.

- Една фирма взима авансово пари, не изпълнява ангажимента по различни причини, да речем, няма условия да го изпълни. Взима същите пари и си купува хотел. Или построява хотел. Има ли престъпление в това?

- В нормалния търговски оборот никой не отпуска авансово пари за нещо, за което няма условия. Аванс се плаща за материали и изпълнители. Тук сме в абсурдна хипотеза – никой не е имал условия да строи магистрала, тези аванси са платени. От цялата информация имаме основание да смятаме, че един голям процент от тези суми са върнати на тези, които са ги платили. Нашата задача е да проследим паричния поток.

- И къде отива паричният поток?

- В различни източници. Ние можем да го проследим до момента, в който някой го изтегля от банката. Оттам трябва да проверим този някой с кого е свързан и всичко това се работи.

- Аз си спомням как се вдигна шум, че една фирма е построила или купила нещо с авансовите пари за „Хемус“.

- Значителна част от тези пари са излезли от дружествата, в които са постъпили. Няма логика в това. Най-първично действащите са ги изтеглили, другите, по-умните, са започнали да ги превеждат на различни основания, които нямат общо със строителство на магистрала. Проблемът в тези разследвания идваше от това, че ревизиите, които трябваше да проследят парите, се движат много бавно, година и два месеца част от тях не са завършили. Това не мога да си обясня.

- Вие говорите за работата на НАП.

- Точно така, те за мен се бавят. Аз съм виждал как една ревизия може да приключи за един месец. Те имат подготвени хора. В момента всички разследващи са подали напомнителни писма.

- В цялото прехвърляне на средства има ли според вас данни за престъпление?

- Категорично има данни, които сочат на корупционни практики. За да стигнем до престъпление, ние трябва да влезем в точно определен престъпен състав. Ще дам аналог с убийство. Много често в рамките на часове знаем кой е извършителят. Идва по-трудната задача – да съберем годни доказателства, с които да убедим съда, че именно той е извършителят. Тук е същото. Всичко, което си говорим, ни дава индикации, че има неправомерно изразходване на пари. До момента има доказателства, но има още много работа. Ние не се целим в хората, които физически са взели някакви пари, а в хората, които са отпуснали тези пари.

- Евентуално в безстопанственост или длъжностни престъпления?

- Най-укорими според мен са хората, които са ги отпуснали. Но трябва да съберем доказателства. А това не е толкова лесно.

- Хора на такива позиции за такива престъпления много рядко се осъждат.

- Така е, но да не забравяме, че тези хора отиваха на едно и също място – специализираната прокуратура. Сега вярвам, че ще има прокурори по места, които ще разгледат такива случаи и ще имаме най-сетне осъдени.

- И вие, и правосъдният министър говорите за влизане в Шенген. Един от ключовите критерии е граничната безопасност. Ние имаме автобус с нелегални мигранти, който убива двама полицаи на наша територия. Имаме лодка с мигранти, която минава през Черно море от Турция до Румъния без никой да я спре. Каква гранична сигурност?

- Не бих правил паралел. Ще се опитам общо да обясня. Проверихме техническото обезщетение на границата, имаме ли го, нямаме ли го. Оказа се, че имаме неработещо налично и необезпечени технически райони. Работим и по двете. Започнахме работата по пътищата, които обслужват граничния контрол. Засилихме живата охрана на границата. Оградата далеч не е най-надеждното съоръжение. Опитваме се да го покриваме с техника и жива сила. Понякога се смесва това, че има хора, замесени в нелегалния трафик, но 95% от служителите не са замесени в нищо, работят извънредно, а трудът им е неоценен. Ако не работеха така... Трябва да ви кажа, че мигрантите, които минават през Гръция, която е в Шенген, са много повече. Има статистика в това отношение.

- А българската статистика сочи, че две трети от проникналите у нас се залавят във вътрешността на страната и на границата със Сърбия, а не на турската.

- Не съвсем. Това със сръбската граница се случва основно след като встъпихме в длъжност и защото сме поели ангажимент.

- Аз гледам от години статистиката и тя си е същата.

- Не съм много сигурен. Държавите-членки ги тревожи основно вторичната миграция, т.е. не хората, които са проникнали в България, а хората, които преминават в другите държави.

Ще разгранича двата случая, за които говорихме. Случаят с автобуса е този случай, който не бива да се случва. Там работим, включително и по разследване на полицаи, които с бездействието си, са допринесли. Има лоша комуникация, има много неща. Ние не обследваме само инцидента, а закономерност – например влизат ли мигранти на определена смяна при определени хора.

- Има ли такива данни?

- Има, ще бъдат оповестени. Много късно са били сигнализирани полицаите в Бургас. И на въпроса защо са действали малко импулсивно. Ами защото много скоро преди инцидента получават сведения за автобуса. И те не са пълни, за да знаят, че автобусът не е спирал, преследван е, преминал е през два пункта. Ако всичко това беше казано 30 минути по-рано, вярвам, че организацията щеше да е съвсем друга.

- Т.е. полицията не е казала на полицията какво се случва?

- Точно така, казала е прекалено късно. Предават си гранична полиция без да им хрумне в тоя момент, че автобусът ще излезе от обсега им и ще влезе в обсега на полицията в Бургас. И чак когато минава последния пункт на гранична полиция, се сещат да подадат сигнал в Бургас, буквално минути преди инцидента.

Примерът с лодката е съвсем друг. Първо е изолиран до степен единичен инцидент. Второ, тя не се е движела в наши води, а в открито море. Смятали са да стигнат до Румъния без да влизат в териториалните води. Лошото време я кара да влезе, за да се ориентира и я намират нашите гранични власти и провеждат спасителна операция, защото имаше и деца, и жени.

- Казахте, че 40 полицаи са прикривали Георги Семерджиев, обвиняем за катастрофата, при която загинаха две млади жени. Ужасяващо е това.

- Ужасяващо е. Ние изследваме период от 2014 г. до 2022 г. Според нас нещата са на по-високо ниво. Засега данните сочат ръководители на две полицейски управления. И аз ще взема мерки срещу тях. Имаше практика да се наказват нарушителите, но те си имат преки началници, които отговарят за техните действия. За тях отговорност нямаше.

- Вероятно имате предвид дисциплинарна отговорност?

- Да, нашите правомощия са такива. Ако се потвърдят данните, ще бъде в най-тежката форма. Ако има данни за престъпление, ще се пратят на прокуратурата.

- Почти няма случай дисциплинарно наказание в МВР да не е паднало в съда.

- Съдът проверява две неща. За хората е достатъчно дали има данни за престъпление. Съдът обаче проверява спазването на процедурата. Ние сме длъжни да научим служителите си така да провеждат процедурите, че те да издържат. И аз правя и това в момента. С цялата условност, защото МВР е разбивано в годините.

- Зам.-главният секретар спомена задължителни кръвни проби за шофьорите, за да се изследват за алкохол и наркотици. Това е почти невъзможно да се случи.

- Не задължителна проба, задачата е да се търси механизъм, при който водач, който отказва проба, да бъде санкциониран достатъчно сериозно.

- Той в момента е санкциониран с отнемане на книжката и глоба.

- Достатъчно, още по-сериозно. Ние искаме най-рестриктивното, най-тежкото, за да спрем това, което се случва. Ние наситихме пътищата с хиляди полицаи, те спират хиляди хора, пишат хиляди актове.

- И после няма кой да им връчи наказателните постановления.

- Напротив. Разпоредих и очаквам отчета, но мисля, че са връчени. Ако не 100%, огромен процент е връчен. Да, има случаи на изключително забавяне. Има случаи, когато умишлено не се връчват, за да няма натрупване. Имаше. Правя всичко възможно, но обемът е изключително голям.

mediapool.bg