Кламер БГ - Новини: Швеция откри първата в Европа площадка за изстрелване на изкуствени спътници

Швеция откри първата в Европа площадка за изстрелване на изкуствени спътници

Европа

|
Пет, 13 Ян 2023г. 17:58ч.
Швеция откри първата в Европа площадка за изстрелване на изкуствени спътници

Урсула фон дер Лайен преряза лентата на новата площадка заедно с Улф Кристершон (ляво) и с краля на Швеция Карл XVI Густав, Сн. ЕПА/БГНЕС

В Швеция бе открита първата в Европа площадка за изстрелване на малки изкуствени спътници. Площадката, разположена недалеч от град Кируна, се намира на 200 километра в дълбочина в Северния полярен кръг. От 60-те години на миналия век мястото се използва за изстрелване на апаратура за проследяване на явления в природата. Скоро след създаването на базата дейностите получават подкрепата на ЕС.

Досега в света има едва десетина подобни площадки, като европейските спътници се изпращат в орбита главно от Френска Гвиана (Южна Америка). По данни на Шведската космическа корпорация, в следващите години се предвижда в орбита да има нужда от 10 хиляди нови спътника, а до 2040 г. бройката се очаква да достигне 100 хиляди. Засега в орбита са едва 5000 спътника, отбелязва корпорацията.

Площадката край Кируна ще служи и за изстрелване на ракети за многократна употреба. Изпитанията на тези съоръжения и изпращането на първия спътник от Кируна са насрочени до края на тази година.

Руското нахлуване в Украйна показа колко е важно ЕС да има присъствие в Космоса, заяви днес шведският премиер Улф Кристершон при откриването на площадката.

Смелите украински военни следят движението на руските войски с помощта на подобни спътници, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която преряза лентата на новата площадка заедно с Кристершон и с краля на Швеция Карл XVI Густав. Предимствата на малките спътници са огромни, политическата воля е дори по-важна от инвестициите и затова ЕК ще предложи европейска стратегия за Космоса в областта на сигурността и отбраната, съобщи тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че търговските спътници осигуряват ключови услуги във всекидневието. По нейните думи с тяхна помощ е възможно проследяването на промените в природата, насочване на движението на превозните средства, осигуряването на подкрепа за дейностите, свързани с гражданската защита.

mediapool.bg