Кламер БГ - Новини: Приключи протестът на екоактивисти в германското село Люцерат

Приключи протестът на екоактивисти в германското село Люцерат

Европа

|
Пон, 16 Ян 2023г. 16:37ч.
Приключи протестът на екоактивисти в германското село Люцерат

Приключи протестът на екоактивисти в германското село Люцерат

Последните двама екоактивисти напуснаха тунела, в който се бяха барикадирали в германското село Люцерат. С това приключи протестът срещу разрушаването на селището с цел разширяване на съседна въглищна мина, предаде ДПА.

В четвъртък видеозапис на двама мъже с качулки, публикуван в ЮТюб, който беше проверен от полицията, предизвика вълнение. В него активисти под имената "Пинки" и "Мозък" заявиха, че се намират в тунел под Люцерат.

Село Люцерат, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, в което имотите отдавна са отчуждени и жителите са го напуснали, понастоящем е собственост на енергийната компания Ер Ве Е (RWE). То трябва да бъде напълно разрушено, за да се освободи място за добив на лигнитни въглища. Някои имоти в селото вече бяха съборени. Но работата в тази насока бе забавена от кампанията на екоактивистите, прераснала в демонстрации и сблъсъци с полицията в събота. Миннодобивната компания Ер Ве Е очаква разрушаването на останалата част от селото да отнеме около осем до десет дни, а багерите да започнат да добиват лигнитни въглища там през март или април.

mediapool.bg

Вижте още