Кламер БГ - Новини: Бабиш и Павел отиват на балотаж за президент на Чехия

Бабиш и Павел отиват на балотаж за президент на Чехия

Европа

|
Съб, 14 Ян 2023г. 19:28ч.
Бабиш и Павел отиват на балотаж за президент на Чехия

Бабиш и Павел отиват на балотаж за президент на Чехия

Бившият премиер на Чехия и милиардер Андрей Бабиш и генералът от запаса Петър Павел отиват на втория тур от президентските избори в Чехия.

Това показват данните от 99,7% от избирателните секции показват, че Павел печели 35,4 процента от гласовете, а бившият премиер Бабиш – 35 процента.

Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж след две седмици, защото нито един от тях не е спечелил подкрепата на повече от половината от гласувалите.

По-рано при обработени данни от 48.4% от избирателните райони Бабиш водеше с 38.2% подкрепа, следван от Павел с 32.4 на сто. На трето място бе преподавателката по икономика Дануше Нерудова с 13.7%.

Президентските избори в Чехия започнаха преди ден. Право на глас имат около 8.3 милиона чехи.

Правомощията на чешкия президент включват назначаването на конституционни съдии и еднократно налагане на вето на приети от парламента закони.

В последния телевизионен дебат тримата фаворити за поста си размениха остри реплики. Бабиш, който беше начело на правителството от 2017 до 2021 г., се опита да представи Павел и Нерудова като неопитни в политиката.

Бившият премиер на свой ред беше обвинен, че по време на управлението му е царял хаос заради лош отговор на кризата с коронавируса.

Вторият мандат на настоящия президент Милош Земан изтича в началото на март. По конституция той няма право да се кандидатира за трети.

mediapool.bg