Кламер БГ - Новини: Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус

Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус

Европа

|
Вт, 17 Ян 2023г. 14:30ч.
Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус

Борис Писториус, Сн. ЕПА/БГНЕС

Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус, настоящ вътрешен министър на провинция Долна Саксония, потвърди германското федерално правителство, цитирано от Ройтерс.

Писториус, член на ГСДП, е смятан за опитен политически ръководител и има репутация на експерт в своята област. Той е участвал в кампании за федерални избори и в коалиционни преговори, отбелязва германската информационна агенция.

Други фигури, коментирани като потенциални кандидати за мястото на досегашната министърка Кристине Ламбрехт, бяха федералният министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, съпредседателят на управляващите социалдемократи Ларс Клингбайл и началникът на правителствената канцелария Волфганг Шмит.

Писториус е известен като прагматичен и находчив човек, който обича да влиза в публични спорове с политическите си опоненти.

След избухването на войната в Украйна Шолц заяви, че е настъпил "повратен момент" за Германия и обяви мащабна програма за реинвестиране на 100 милиарда евро в армията.

Сега Писториус ще трябва да придвижи тези планове, както и да се захване с чувствителния въпрос за оръжейните доставки за Украйна.

Постът министър на отбраната е белязал края на кариерата на не един германски политик, но това едва ли ще притесни сериозно 62-годишния Писториус, коментира ДПА.

Той е вътрешен министър на Долна Саксония от 2013 г. насам, а преди това е бил кмет на северния град Оснабрюк.

След като получава търговско средно образование, през 1980-1981 г. Писториус отбива военната си служба, а след това завършва право.

Все още не е ясно дали Шолц ще спази предизборното си обещание броят на мъжете и жените министри във федералното правителство да бъде равен.

По-рано днес министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че разчита Шолц да удържи на думата си.

Преди Ламбрехт да подаде оставка, в кабинета на Шолц имаше по осем министри от мъжки и от женски пол. Назначението на Писториус променя баланса на девет мъже и седем жени.

Германският канцлер определи новоизбрания министър на отбраната като "изключително опитен политик".

"Писториус е изключително опитен политик, с доказани административни умения, който от години се занимава с политика в сферата на сигурността", каза Шолц, след като обяви предстоящото му назначаване за военен министър.

"Със своята компетентност, упоритост и голямо сърце, той е точният човек, който да ръководи армията в този повратен момент", допълни канцлерът, имайки предвид войната в Украйна, променила ситуацията със сигурността в Европа.

Берлин е подложен на все по-силен натиск от страна на Киев и съюзниците му да предостави модерни танкове "Леопард 2" на украинската армия, отбелязва ДПА.

mediapool.bg