Кламер БГ - Новини: Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Европа

|
Четв, 19 Ян 2023г. 13:28ч.
Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Снимка: Архив

Синдикатите във Франция организират днес национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, съобщава агенция Ройтерс.

Влаковете ще спрат, училищата ще бъдат затворени, а работата на предприятията ще бъде нарушена заради стачката.

Проучванията на общественото мнение показват, че френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, която правителството определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

На карта е заложен реформаторският авторитет на Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи, отбелязва Ройтерс.

Преместването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17.7 млрд. евро годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., според изчисленията на Министерството на труда.

Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова работниците да не парализират страната и каза, че правителството е спокойно и решително.

Профсъюзите заявиха, че това е само началото и ще последват още стачки и протести.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите.

Междувременно Макрон и няколко от неговите министри ще бъдат днес в Барселона за среща с испанското правителство.

Пенсионна реформа във Франция - мисията изглежда невъзможна

Еманюел Макрон е поредният лидер на Петата република, опитващ се да извърши пенсионна реформа в една страна, която много държи на социалните си придобивки и е готова да се бори за тях.

Планът беше представен миналата седмица, а днес Франция е обхваната от общонационална стачка, която според синдикатите е "само началото".

Ройтерс обобщава опитите на френските президенти да посегнат на пенсионните права на французите през последните 40 години.

1982 г. - по-ранно пенсиониране

Президентът социалист Франсоа Митеран понижава възрастта за пенсиониране от 65 на 60 години.

1995 г. - масови протести осуетяват замислена реформа

Президентът консерватор Жак Ширак и премиерът Ален Жупе се отказват от плана да преструктурират пенсионната система на страната и да повишат възрастта за пенсиониране на държавните служители, след като в продължение на три седмици страната е обхваната от масови протести и стачки, най-интензивните от вълненията през май 1968 г.

2010 г. - пенсионната възраст е повишена до 62 години

Президентът консерватор Никола Саркози повишава възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години, като пълни пенсионни права се придобиват само при наличието на 41.5 години трудов стаж. Планът изкарва милиони по улиците на страната, но реформата е приета и наложена.

2014 г. - удължаване на трудовия стаж

Президентът социалист Франсоа Оланд въвежда реформа на пенсионната система, по силата на която към 2035 г. пълни пенсионни права ще бъдат придобивани след 43 години трудов стаж. За работещите тежък физически труд все пак се запазва правото на по-ранно пенсиониране.

2020 г. - Макрон се отказва да прави промени

Еманюел Макрон започва първия си президентски мандат със заявката да промени философията на пенсионната система и да я базира на универсална точкова система. След масови протести и под натиска на започналата пандемия той се отказва от идеята и обявява, че такава реформа не може да се прави насред здравна криза.

mediapool.bg