Кламер БГ - Новини: ЕС обсъжда девети пакет санкции срещу Русия с изземане на замразените й активи

ЕС обсъжда девети пакет санкции срещу Русия с изземане на замразените й активи

Европа

|
Вт, 11 Окт 2022г. 17:57ч.
ЕС обсъжда девети пакет санкции срещу Русия с изземане на замразените й активи

ЕС обсъжда девети пакет санкции срещу Русия с изземане на замразените й активи

Страните членки на Евросъюза обмислят въвеждането на нови – девети, пакет санкции срещу Русия, заяви източник от делегация на една от страните на общността в Съвета на ЕС, цитиран от руската агенция ТАСС.

"Да, вече се обсъжда нов кръг от санкции срещу Русия след поредната ескалация, която видяхме на 10 октомври", твърди източникът. По думите му сред тях не е въвеждането на таван на цената на руския природен газ, но се обсъжда конфискация на вече замразените активи на юридически и физически лица от Руската федерация.

За разработването на законопроект от страна на ЕК, който да позволи изземането на активи с вече наложени санкции, съобщи преди два дни и агенция Блумбърг.

В момента се замразяват активи на руснаци и руски организации, срещу които бяха наложени санкции. Разходите по стопанисването им се поемат от властите на европейските държави, където се намират активите, а възможност за продажбата им няма, тъй като собствениците все още са санкционирани лица. Междувременно украински и някои европейски политици призовават тези активи да се продадат, а приходите да се използват за възстановяването на Украйна. Ако бъде приет съответният закон, това ще може да стане, отбелязва Блумбърг.

Според агенция се подготвя и разширяване на списъка с престъпления, които може да са основание за конфискация на имущество. Такива може да са както прането на пари и корупция, ката и нарушаването на вече наложените от ЕС санкции срещу Русия.

Последният – осми, пакет икономически и индивидуални санкции срещу Русия и нейни граждани, бе приет на 6 октомври. Той включва налагането на таван върху цената на руския нефт, търговски ограничителни мерки на стойност над 7 млрд. евро, както и ограничителни мерки срещу 30 физически и 7 юридически лица.

Преди ден председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел ще преследва тези, които се опитват да заобикалят санкциите на ЕС срещу Русия, което западни медии разчетоха като предупреждение към Турция.

Тя е единствената страна член на НАТО, която не е въвела санкции срещу Москва, а износът й към Русия рязко се е покачил от началото на войната в Украйна. През август тази година той е бил за 949 млн. долара, докато година по-рано е бил 451 млн. долара.

Участвайки в митническия съюз на ЕС и имайки тесни икономически и политически връзки с Русия, Турция може да стане вратичка за местни и западни предприемачи, които искат да продават стоки в Русия, заобикаляйки санкциите. Темата бе повдигната от еврокомисаря по финансовата стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес по време на визитата й в Анкара миналата седми.а.

Турските чиновници "прекрасно разбират: в наш общ интерес е да направят така, че митническият съюз да не се използва за заобикаляне на санкциите на ЕС", каза тя пред "Файненшъл таймс". По думите й такива възможности съществуват, ЕС не проявява наивност и затова иска гаранции, че те ще бъдат блокирани. По думите на Макгинес европейските служители щателно проверяват статистиката, за да видят дали през митническия съюз в Русия попада продукция, срещу която ЕС е въвел санкции, компоненти и стоки с двойно предназначение, които потенциално могат да помогнат на Русия във войната й срещу Украйна.

mediapool.bg