Кламер БГ - Новини: На 46 години почина руският депутат и бивш газов мениджър Николай Петрунин

На 46 години почина руският депутат и бивш газов мениджър Николай Петрунин

Европа

|
Четв, 13 Окт 2022г. 10:32ч.
На 46 години почина руският депутат и бивш газов мениджър Николай Петрунин

Николай Петрунин

Депутатът от Държавната дума Николай Петрунин е починал на 46-годишна възраст, съобщиха от долната камара на руския парламент.

Той е депутат от управляващата партия "Единна Русия" на Владимир Путин.

Официалната информация за смъртта му гласи, че тя е настъпила след "тежко продължително заболяване", без да се посочва какво е то. Руски медии съобщават, че е получил усложнения след тежко прекарана инфекция от коронавирус.

Петрунин е първият заместник-председател на Комисията по енергетика. До 2016 г. той е управляващ директор на компанията "ПромГазСервис", която се е занимавала със строителство на големи инфраструктурни проекти за "Газпром" и "Роснефт" - включително на газопроводи в Сургут.

През 2003 г. Петрунин завършва икономика във Владимирския държавен университет. Той има научна степен "доктор" от Държавния социален университет в Москва.

През 2016 г.Петрунин става депутат от "Единна Русия" за първи път. Преизбран е през 2021.

Има медал "За заслуги пред Отечеството" II степен, който му е връчен през 2018 г. с указ на Владимир Путин.

Николай Петрунин е един от членовете на Държавната дума, санкционирани от Министерството на финансите на САЩ. Фигурира в публикувания на 24 март 2022 г. санкционен списък, който бе одобрен в отговор на руското нахлуване в Украйна месец по-рано.

Опозиционният сайт "Вот так" обръща внимание, че Петрунин е осмият бивш руски мениджър в сферата на енергетиката, който умира от началото на годината.

През април в Москва бяха намерени мъртви бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, заедно с жена му и дъщеря му.

Малко по-късно беше убит и бившият директор на "Новатек" Сергей Протосеня, съпругата му и едно от децата им.

Друг бивш мениджър на "Лукойл" Александър Суботин беше открит мъртъв в Москва през май.

На 1 септември загина и председателят на Съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов, който "падна от прозореца" на Централната клинична болница в Москва.

mediapool.bg