Кламер БГ - Новини: ЕС одобри нов пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри нов пакет от санкции срещу Русия

Европа

|
Пет, 15 Дек 2023г. 13:46ч.
ЕС одобри нов пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри нов пакет от санкции срещу Русия

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия, който по-специално включва забрана за внос на руски диаманти в ЕС, се казва в изявление на общността на Двадесет и седемте, предаде Франс прес.

Европейските лидери, които се събраха на среща на върха в Брюксел, приветстваха приемането на този нов пакет, 12-ият след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

Москва е обвинена, че финансира част от войната си срещу Украйна благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която й носи между четири и пет милиарда долара годишно.

Забраната на ЕС ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари, а руските диаманти, шлифовани в други страни, от септември догодина.

Белгия изрази своите резерви към тези санкции, одобрени от страните от Г-7, и предложи решения, по-специално чрез система за проследяване, за да ги направи ефективни, без да наказва собствената си индустрия с диаманти, процъфтяваща в северозападния й град Антверпен.

ЕС също така се стреми да наложи по-добре санкциите, насочени срещу руския петрол. Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена, фиксирана на 60 долара за барел.

Русия обаче успя да заобиколи тази мярка, като разработи "призрачен" флот от петролни танкери, а също и благодарение на помощта на Китай и Индия, отбеляза наскоро изследователката от фондация "Карнеги" Александра Прокопенко.

Двадесет и седемте също така решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление.

mediapool.bg