Кламер БГ - Новини: Унгария пак заплаши с вето за Шенген заради газовата такса

Унгария пак заплаши с вето за Шенген заради газовата такса

Европа

|
Съб, 16 Дек 2023г. 16:50ч.
Унгария пак заплаши с вето за Шенген заради газовата такса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако не се отмени таксата върху транзита на руски природен газ. Това е записано в изявление на унгарското външно министерство.

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", казал е външният министър Петер Сиярто.

Това е поредно предупреждение от страна на Унгария. Миналата седмица премиерът Николай Денков каза, че такова е имало и от унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Таксата бе въведена в средата на октомври. Става дума за 20 лв./МВтч. Срещу нея скочиха Сърбия и Унгария с аргумента, че ще им поскъпне внасяното от Русия синьо гориво. Българското правителство увери, че таксата е изцяло за сметка на "Газпром", но досега руският газов концерн не е платил и един лев досега от наложената такса. Финансовият министър Асен Василев дори бе заложил приходи от 2 млрд. лв. от таксата в проектобюджета за 2024 г., но сумата в крайна сметка бе извадена от постъпленията.

Миналата седмица парламентът гласува на първо четене отпадане на транзитната такса. Остава промените да бъдат приети окончателно и на второ.

Междувременно се разбра, че правителството на Нидерландия вече е съгласно България да бъде допусната в Шенген. Остава обаче обаче съпротивата на Австрия.

mediapool.bg