Кламер БГ - Новини: ЕС обмисля да лиши Унгария от правото на глас, след като тя наложи вето върху помощта за Украйна

ЕС обмисля да лиши Унгария от правото на глас, след като тя наложи вето върху помощта за Украйна

Европа

|
Пон, 18 Дек 2023г. 15:02ч.
ЕС обмисля да лиши Унгария от правото на глас, след като тя наложи вето върху помощта за Украйна

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан торпилира плана за отпускане на 50 милиарда евро на Украйна, като стана единственият лидер от 27-те страни от ЕС, който се противопостави на по-нататъшната подкрепа за Киев. Останалите 26 лидери сега възнамеряват да преминат от убеждаване към заплахи, за да покажат на Орбан, по думите на един европейски служител, "пълната цена на изолацията", на която подобно поведение може да го осъди.

Решения от такъв мащаб се вземат единодушно от страните от ЕС. Някои вече обмислят възможността да използват наказанието, описано в член 7 от Договора за Европейския съюз, съобщава Financial Times. В този член се описва механизмът за утвърждаване на ценностите на ЕС, включително върховенството на правото. Правата на държава-членка на ЕС, която не се придържа към тези ценности, включително правото на глас по общи въпроси, могат да бъдат прекратени.

Преди това ЕС наказа Унгария за ограничаване на независимостта на съдебната система, като блокира отпускането на около 30 милиарда евро от общия бюджет. Преди срещата на върха миналата седмица Европейската комисия реши да размрази повече от 10 милиарда евро. Орбан неочаквано не попречи на официалното начало на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, срещу което той се обяви особено силно, но блокира трансфера на 50 милиарда евро, които трябва да покрият значителна част от бюджетните и икономическите нужди на Киев в периода 2024 – 2027 година.

"Ние вички виждаме какво го засяга и това са парите", казал високопоставен дипломат от ЕС пред FT.

Никой не иска да прехвърли останалите 20 милиарда евро на Унгария при липса на необходимата реформа на съдебната система, така че се повдига въпросът за лишаването й от право на глас заради неспазване на нормите и ценностите на ЕС.

Подобен ход може да бъде блокиран от друга държава. Но в Полша, която често се присъединяваше към Унгария през последните осем години на управление на консервативната партия "Право и справедливост" (към която ЕС също предяви претенции за ограничаване правата на съдиите), току-що властта се смени. Следователно Будапеща вече не може да разчита на Варшава.

Наистина, засега лидерите на ЕС се страхуват да използват най-мощното си оръжие срещу колега членка на съюза, отбелязва FT. Въпреки това, друг високопоставен служител на ЕС казал пред вестника: "Унгария може да създаде повече проблеми, може да ни принуди да използваме други инструменти. Но в крайна сметка Унгария няма да може да ни спре да даваме пари на Украйна".

mediapool.bg