Кламер БГ - Новини: Руското военно министерство се конкурира с ЧВК "Вагнер" в търсене на затворници за фронта

Руското военно министерство се конкурира с ЧВК "Вагнер" в търсене на затворници за фронта

Война в Украйна

|
Ср, 12 Окт 2022г. 13:41ч.
Руското военно министерство се конкурира с ЧВК "Вагнер" в търсене на затворници за фронта

Руското военно министерство се конкурира с ЧВК

След Частна военна компания "Вагнер" и руското министерство на отбраната е започнало да вербува затворници за войната в Украйна, съобщи сайтът "Важние истории", който има информация от близки на задържаните. Военното министер ство набира бойци от т.нар. "червени" колонии, където изтърпяват присъдите си и осъдени бивши служители на силовите структури.

Представители на министерството са отишли в ИК-4 "Александрийская" в Ставрополския край на 27 септември, пише "Важние истории", цитиран от "Москоу таймс" . Дотогава администрацията на затвора е събирала списъци на заинтересованите да заминат на фронта. На срещата "с хора, които много приличат на генерали", са извикани само онези, които са дали предваритерно съгласие. Вербовчиците така и не се представили. Един от тях казал: "Наричайте ме просто Андрей", без да уточнява нищо повече, разказва близка на затворник от ИК-4.

На следващия ден в колонията пристигнали и от ЧВК "Вагнер". При вербовката те направо казали, че "може да режат украинците на парчета". "Брат ми каза, че това не е за него, това не е защита на Родината. А книжата, които са им предлагали да подписват, някакви глупави писма", твръди жената, добавяйки, че на това предложение са се съгласили 140 затворници. Те са били изпратени на фронта в първите дни на октомври.

Няколко дни по-късно в ИК-4 отново са дошли военни от министерството на отбраната и предложили на затворниците да се присъединят към батальона "Буря". На всеки, който се е съгласил, е обещано помилване.

Според източниците на изданието, военното министерство е извело на първите съгласили се в нощта на 11 октомври.

За подобен случай се съобщава и в ИК-3 "Скопин", Рязанска област. Това също е "червена колония" като ставрополската ИК-4 – там също излежават присъди бивши служители на силовите структури.

Пратениците на военното министерство са посетили ИК-3 в края на септември, разказва бащата на един от осъдените: "Обещаха контракт за половин година и някакви пари. Нещо, свързано с дивизия "Буря".

От предложението са се заинтересовали около 100 осъдени. След някакъв тест, за който синът не е разказал подробно на баща си, вербовчиците са избрали около 60 човека. Всички те вече са написали молби за помилване и са се подписали, че няма да разгласяват информация по случая. Очаква се да бъдат изпратени в Украйна до края на тази седмица.

За вербовката на затворници от страна на военното министерство разказа и Gulagu.net. На 4 октомври в telegram – канала на проекта бе съобщено за посещение в нижегородската ИК-11, също "червена". Както уточнява източникът на изданието, представителите на ведомството са предупредили, че онези, които не подпишат договор, ще бъдат "отведени" от "вагнеровците" и тогава в Украйна "ще ги чака еднопосочен билет".

Министерството на отбраната е "канило" хора от ИК-11 в своя отряд "Буря", който се формира на базата на Южния военен окръг. Условията са били същите като на ЧВК: "помилване плюс заплата, но шансовете да оживееш са по-големи, тъй като не работят в първия ешелон". Източникът на изданието разказва още, че при затворниците са отишли трима човека – един генерал, военен прокурор и сътрудник на ФСБ. Заедно с тях е бил началникът на колонията Дмитрий Доценко, който казал, че трябва да събере 300 осъдени и заплашил, че ако не се намерят "доброволци", ще последва принудително изпращане на война. На онези, които са отказали, обещал да ги изпрати в наказателния изолатор (ШИЗО).

Не е ясно какъв е този отряд "Буря", за който става дума. Според открити данни, има поне две "Бури", свързани с министерството на отбраната. Единият е щурмови батальон, формиран в т.нар. ЛРН през юли 2022 г. "за по-ефективно нападение на градски територии и промишлени зони". Вторият е сборен отряд доброволци от Северна Осетия, които вече четвърти месец воюват в Украйна. Основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин смята, че става дума за съвсем нова структура, която министерството на отбраната създава предимно от осъдени, които са вербувани в "червените колонии".

mediapool.bg