Кламер БГ - Новини: Русия призна, че има починали сред мобилизираните войници

Русия призна, че има починали сред мобилизираните войници

Война в Украйна

|
Четв, 13 Окт 2022г. 14:22ч.
Русия призна, че има починали сред мобилизираните войници

Мобилизирани войници, снимка ЕПА/БГНЕС

Петима руснаци са починали след мобилизирането им в армията заради войната в Украйна, съобщават руските власт. Причината за тези смъртни случаи не се уточнява, нито къде са се случили.

Пресслужбата на Челябинска област, която се намира в Западен Сибир, съобщава за смъртта на петима души. "Ще предоставим цялата необходима помощ на семействата и близките на нашите загинали войници", добави пресслужбата, цитирана от ТАСС. Семействата и близките на всеки загинал ще получат по един милион рубли (16 000 евро).

Предишният ден руският депутат Максим Иванов съобщи, че мобилизиран мъж от Челябинска област е починал от "свръхдоза" по време на обучението си.

След обявяването на военна мобилизация в Русия на 21 септември руската преса и местните власти многократно съобщаваха за смъртта на мобилизирани войници, главно в Урал и Сибир. На 3 октомври Максим Иванов заяви, че има три смъртни случая на мобилизирани във военна база в Свердловска област. Според него един от тях е починал от инфаркт, друг се е самоубил, а последният - от алкохолна цироза, след като е бил изпратен у дома.

Кремъл призна, че при мобилизацията са били допуснати "грешки". Има случаи на мобилизация на хора, страдащи от заболявания, или надхвърлили законовата възраст за служба в армията.

Миналата седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за две седмици са били мобилизирани повече от 200 000 души. Те ще бъдат изпратени да се бият в Украйна, където руската армия претърпя големи неуспехи в последните украински контраофанзиви, отбелязва АФП.

mediapool.bg