Кламер БГ - Новини: Руски удари в 40 града с дронове -камикадзе; украинските сили напредват в Херсонска област

Руски удари в 40 града с дронове -камикадзе; украинските сили напредват в Херсонска област

Война в Украйна

|
Четв, 13 Окт 2022г. 18:31ч.
Руски удари в 40 града с дронове -камикадзе; украинските сили напредват в Херсонска област

Николаев, сн. ЕПА/БГНЕС

Руски ракети удариха повече от 40 украински града, а украинската авиация е нанесла 32 удара по 25 руски цели. На този фон съюзниците в НАТО обявиха, че планират укрепване на противовъздушната отбрана на Европа с ракетни системи "Пейтриът" и обещаха допълнителна военна помощ.

Руските удари са разрушили пететажна жилищна сграда в град Николаев. Градът - корабостроителен център и пристанище на река Южен Буг, близо до Черно море - е обстрелван през цялата война, отбелязва Ройтерс.

Русия нанесе рано днес и удари по населено място в района на украинската столица Киев, използвайки дронове с експлозиви, съобщи в Телеграм администрацията на региона.

Засега няма подробности за жертвите.

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че по предварителни данни ударите са нанесени с ирански "дронове камикадзе".

Жизненоважни инфраструктурни обекти са били засегнати от дроновете, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Зеленски.

Ракети поразиха над 30 многоетажни и частни къщи, газопроводи и електропроводи в град Никопол в Днепропетровска област, а над 2000 семейства останаха без електричество, написа в Telegram губернаторът на Днепропетровск Валентин Резниченко.

Ройтерс посочва, че за момента не може да провери информацията чрез независими източници.

Украинските сили настъпват в Херсонска област

В същото време инсталираният от Москва губернатор на Херсонски регион в Украйна Владимир Салдо призова жителите му да напуснат територията и поиска помощ от Русия за евакуацията, на фона на боевете между руските войски и настъпващите украински сили, предаде Ройтерс.

Във видеообръщение, публикувано в Telegram, той, казва: "Ние предлагаме на всички хора в Херсонки регион, ако искат, да заминат към други региони, за да се предпазят от ракетни удари. Обръщам се към ръководството на страната [Русия], моля ви да помогнете за организацията на тази работа. Ние, народът на Херсонски регион, знаем, че Русия не изоставя своите".

Салдо уточни, че жителите на региона могат да заминат за Крим, Ростовска област, Краснодарски и Ставрополски край, или за друго сигурно място.

Салдо твърди, че регионът е под засилващ се ракетен обстрел, който е нанесъл "сериозни щети". Това е още едно доказателство, че украинската контраофанзива продължава да напредва.

Малко по-късно зам.-ръководителят на администрацията на Херсонска област Кирил Стремоусов заяви, че в обръщението на губернатора Салдо към ръководството на Русия не ставало дума за евакуация на населението, а за това" жителите на Херсонска област да заминат за временно пребиваване и почивка в други субекти на Руската федерация".

"Ние призоваваме жителите на Херсонска област да запазят спокойствие и да не се поддават на панически настроения. Никой в Херсонска област не се готви да извежда войските на РФ", написа той.

Стремоусов завършва това съобщение с хаштаговете #Путин и #Сталин.

Преди ден Киев обяви, че си е върнал пет селища в Херсонски регион, който е един от четирите, който Москва заяви, че е анексирала.

В четвъртък сутринта британското военно министерство коментира, че руските сили най-вероятно се опитват да формират нова фронтова линия, след като се оттеглиха на около 20 км в северната част на региона.

Министерството също така допълва, че руските окупатори най-вероятно подготвят евакуацията на част от цивилното население, очаквайки боевете да обхванат и град Херсон.

Електрозахранването е възстановено

Електрозахранването в Украйна, прекъснато след руски атаки по енергийни обекти тази седмица, до голяма степен вече е възстановено, заяви директорът на националния електроенергиен системен оператор Володимир Кудрицки, цитиран от Ройтерс.

Кудрицки каза пред държавната телевизия, че ремонтните дейности по места продължават. Електрозахранването обаче като цяло е възстановено.

Въпреки това Украйна ще продължи да пести енергия, тъй като са възможни нови руски нападения срещу енергийни обекти, отбеляза шефът на "Укрененерго".

Кудрицки предположи, че ударите в понеделник може да са "най-голямата атака срещу енергийна система... в историята на света".

Хора, работещи в руския енергиен сектор, са помогнали за атаките по украинска инфраструктура, каза директорът на "Укрененерго".

Поради характера на нанесените щети той е стигнал до извода, че руски енергетици "са помогнали да бъдат избрани целите".

mediapool.bg