Кламер БГ - Новини: Крим може да бъде освободен до лятото на 2023, според американски генерал

Крим може да бъде освободен до лятото на 2023, според американски генерал

Война в Украйна

|
Нед, 16 Окт 2022г. 20:23ч.
Крим може да бъде освободен до лятото на 2023, според американски генерал

Крим може да бъде освободен до лятото на 2023, според американски генерал

Бившият командир на американските сили в Европа генерал Бен Ходжис смята, че окупираният от Русия Кримски полуостров е възможно да бъде освободен до лятото на следващата година, предаде ДПА.

"Когато погледна ситуацията, виждам, че положението на руснаците се влошава с всяка седмица. Казват, че войната е изпитание за волята и логистиката, а и по двете точки Украйна има значително превъзходство", каза Ходжис в интервю за германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Руснаците трябва да загубят (войната), иначе ще се опитат отново след две или три години", заяви той.

Според него "единствената надежда" на руското ръководство е Западът да се разколебае в подкрепата си за Украйна.

"Затова те правят всичко, което могат, за да удължат войната и да разпространяват страх и несигурност на Запад. Използват се всякакви начини: младите мъже, които сега са набирани в армията като пушечно месо, както и нападенията срещу инфраструктура на Запад", каза Ходжис.

"Затова смятам, че в идните седмици и месеци ще видим още подобни действия на саботаж и нападения или поне опити", допълни той.

Иран ще доставя и балистични ракети за руската армия

Възможно е Иран да обезпечи Русия не само с дрновое, но и с балистични ракети, пише американският в. "Вашингтон пост", като се позовава на източници от Пентагона.

Става дума за ракети с голям обсег "земя-земя" Fateh-110 и Zolfaghar, способни да поразяват цели на разстояние съответно 300 и 70 километра.

Принципната договореност за ракетите е била постигната още през септември. По данни на разузнаването, Иран вече са започнали производството на първата партида ракети.

Русия не може да осигури армията си със съвременни боеприпаси

Русия не е в състояние да осигури ефективно армията си с боеприпаси, смята британското разузнаване, отбелязвайки ракетните удари от 10 октомври. Тогава, отмъщавайки си за взрива на Кримския мост, Русия нанесе само за ден над 80 удара на украинския територия с крилати ракети, над половината от които бяха прихванати.

Руската отбранителна промишленост вероятно не е в състояние да произвежда съвременни боеприпаси с темпове, с които те се изразходват. Тези удари свидетелстват за по-нататъшното съкращаване на запасите от ракети с голям обсег, смятат експертите от британското военно министерство.

Украински обстрел срещу градския съвет в Донецк

Руските медии съобщиха в неделя за масиран украински обстрел срещу сградата на градската администрация в центъра на Донецк, който е под контрола на самопровъзгласилата се ДНР.

В местните Телеграм-канали се появиха снимки и видеа от мястото на обстрела. Както съобщи "щабът за териториална отбрана" на ДНР, в резултат на ударите частично е разрушена сградата на градския съвет, пострадали са двама цивилни жители.

Украинските власти не са коментирали ситуацията.

Руските медии и Телеграм-канали съобщиха също за взривове в руския Белгород, намиращ се близо до границата с Украйна. Според държавната агенция РИА Новости, в Белгород се е активизирала системата за противовъздушна отбрана, имало е поне 16 експлозии.

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че силите му са отблъснали опитите на украинските войски за предприемане на настъпление в Донецка, Херсонска и Николаевска област и са причинили значителни загуби на врага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Информацията от бойното поле за момента не може да бъде проверена, отбелязва агенцията.

Русия каза също, че продължава въздушните удари по военни мишени и обекти от енергийната инфраструктура в Украйна, като използва далекобойни оръжия с прецизно насочване.

Около 9 000 руски военни ще бъдат разположени в Беларус

Руските военнослужещи в състава на съвместната регионална група войски (РГВ) в Беларус ще са малко под 9000, съобщи началникът на департамента по международно военно сътрудничество в министерството на отбраната в Минск Валерий Ревенко, предаде ТАСС.

Първите ешелони с руски военнослужещи, влизащи в състава на групата, започнаха да пристигат в Беларус. Предислокацията ще отнеме няколко дни. Общият брой ще е малко под 9000 души, написа Ревенко в Туитър и подчерта, че регионална група войски е "изключително отбранителен проект".

Заместник-началникът на генералния щаб на беларуските въоръжени сили Виктор Тумар каза, че в основата на групата ще са беларуски подразделения "според състава в мирно време", както и отделни руски формирования.

Днес в Беларус от Русия започнаха да пристигат военнослужещи от авиационния компонент от РГВ, съобщи пресслужбата на беларуското военно ведомство в Телеграм.

Ройтерс припомня, че президентът

на Беларус Александър Лукашенко каза тази седмица, че беларуски войски ще бъдат разположени заедно с руски сили близо до границата с Украйна заради, по думите му, украински и западни заплахи.

mediapool.bg