Кламер БГ - Новини: ГЕРБ се опитва да саботира тестовете на децата

ГЕРБ се опитва да саботира тестовете на децата

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 17:44ч.
ГЕРБ се опитва да саботира тестовете на децата

Диян Стаматов, Снимка: Архив

Директори на училища, начело с общинския съветник от ГЕРБ Диян Стаматов, изразиха в четвъртък притеснения за избора на теста, направен от здравното министерство, от който зависи връщането на учениците от 1 до 4 клас в класните стаи в най-засегнатите от Covid-19 региони. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ също се включи с критични бележки около тестовете. Тя посочи, че има много неизвестни около процеса и излезе и с призив към държавата за повече информация.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е и директор на столичното 119-о училище, заяви на пресконференция в Столична община, че първото голямо притеснение на него и колегите му е свързано с избора на самия тест. Според Стаматов той е подходящ за 16-17-годишни ученици, а не за деца на 7-10 години, които ще се затруднят с него, както директорите и учителите.

"Очакванията ни бяха това да бъдат близалки, тестовете да се лесни за използване и децата от 1 до 4 клас да ги ползват игрово", обясни Стаматов. Той добави, че избраният тест трябва да бъде готов за 10-20 минути и ако дете в 1 клас го прави, към него трябва да има поне двама човека, които да му помагат. Стаматов каза, че все още не е уточнено как ще се прави дезинфекцията на класните стаи след тестването - кой ще изхвърля използваните тестове, тъй като са опасен отпадък.

Стаматов, който е и общински съветник от ГЕРБ, се прочу през 2019 г. с това, че агитира за партията на Бойко Борисов и за себе си в училищния електронен дневник по време на предизборната кампания за местните избори.

Избраният от МЗ вид тест изисква детето да плюе в непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, което Стаматов визира като трудност. Преди ден, обаче, здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че при избора МЗ се е съобразило с препоръките на МОН. Идеята е да не се бърка в устатата на детето и тестът да е неинвазивен, тъй като срещу инвазивните тестове има съпротива и страхове у родителите.

В София сега има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1 до 4 клас. 16 000 са работещите в образованието в столицата, като от тях учителите са 14 000. В 240 училища през другата седмица трябва да бъде направена организация за тестването на учениците, обясни Диян Стаматов.

Той каза, че обществената поръчка, която е направена, е за 400 000 тестове, а учениците от 1 до 4 клас в страната са 230 000. "Няма сигурност за продължителността на този процес, а масовото национално тестване трябва да продължи в следващите пет-шест месеца, за да се гарантира безопасното присъствено образование на малките ученици", заяви Стаматов.

Мая Зафирова - директор на 140-о Средно училище "Иван Богоров" в София, попита откъде ще се набавят тестовете за учителите, които ще помагат за тестването на малките ученици, а те трябва да бъдат направени преди тестването на децата.

Учениците от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболяемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души, ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември. Това ще стане, ако дистрибуторите на одобрените от здравното министерство тестове доставят договорените количества до 8 ноември, обяви по-рано министърът на образованието и науката акад. По-големите ученици - от 5 до 12 клас, ще започнат да се връщат в класните стаи поетапно поне седмица след най-малките - тоест най-рано от 17 ноември.

И столичният кмет Йорданка Фандъкова и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ се включи с критични бележки около тестовете. Тя посочи, че има много неизвестни около процеса и излезе и с призив към държавата.

"За съжаление, все още има много неизвестни от страна на министерствата на здравеопазването и образованието, които и днес, когато заповедта на министъра влиза в сила, говорят без категорични срокове", посочи Фандъкова. Тя дори директно се обърна към двете ведомства за бързо осигуряване на повече информация.

“Призовавам екипите на МОН и МЗ максимално бързо да дадат повече информация за тестовете на родителите, така че максимален брой от тях да бъдат убедени и спокойно да пуснат децата си на училище. Съгласно правилата в момента децата ще се върнат в училище, при 50% желаещи, като за останалите вкъщи няма организация. Министърът на образованието признава, че учителят не може да работи едновременно присъствено и онлайн, а хибридно обучение може да се направи в много малко училища. Това на практика означава, че децата, които останат вкъщи, няма да бъдат обучавани, те ще разчитат на помощта на родителите. Това е притеснително и затова е необходимо спешно да има информация за родителите", смята Фандъкова.

Тя уточни, че Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на училище на учениците от София.

"Организацията, която трябва да се направи с директорите, учителите и родителите, не е никак лесна, изисква време и затова е нужна яснота. За да не губим време и да помогнем на училищата, ние вече подготвяме организацията за доставката на тестовете до училищата.", посочи тя.

От думите й стана ясно, че логистиката ще се поеме от екипите на Аварийната дирекция на общината – те отговарят за взимането на тестовете от базата в Лозен и доставката до 24 разпределителни пункта, които ще организираме във всеки район заедно с районните кметове."

Фандъкова припомни, че в София има 214 училища, в които се обучават над 47 хил. ученици от малките класове.

От думите й стана ясно, че е разговаряла и с директора на ПУДООС за организация по събирането на медицинските отпадъци и указанията, които да изпратят на директорите.

mediapool.bg