Кламер БГ - Новини: МОН показа как ще се правят щадящите тестове за Covid-19 (видео)

МОН показа как ще се правят щадящите тестове за Covid-19 (видео)

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 19:05ч.
МОН показа как ще се правят щадящите тестове за Covid-19 (видео)

МОН показа как ще се правят щадящите тестове за Covid-19 (видео)

Министерството на образованието и науката (МОН) организира в четвъртък демонстрация на тестването на ученици за Covid-19.

Снимки: БНТ

Идеята е децата от 1 до 4 клас да се тестват два пъти седмично - в понеделник и четвъртък, в началото на учебните занятия, за да се осигури безопасна среда за присъствено обучение. Това важи за училищата в районите със заболяемост над 500 на 100 000 души.

Присъствено обучение ще е възможно само за класовете, в които поне 50% от родителите се съгласят децата им да бъдат тестове. В противен случай целият клас ще учи онлайн.

Изследванията ще се правят през първите 30 минути от занятията. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго по решение на директора на училището.

В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност - имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без зелен сертификат ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.

mediapool.bg