Кламер БГ - Новини: "Ремонтът на оградата е два пъти по-евтин от къщата на един човек в Барселона"

"Ремонтът на оградата е два пъти по-евтин от къщата на един човек в Барселона"

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 17:49ч.
"Ремонтът на оградата е два пъти по-евтин от къщата на един човек в Барселона"

Сн. МВР

"Пет милиона лева, което е два пъти по-евтино отколкото струва къщата на един човек в Барселона". Това констатира вътрешният министър Бойко Рашков, който заедно с военния министър Георги Панайотов, в четвъртък инспектираха участък от оградата по границата с Турция.

Оградата се нуждае от солиден ремонт, защото на много места е пропаднала, има дупки по нея и обрасла с растителност. За ремонтът са отделени 5 млн. лева и ще бъде реализиран от военни.

"Пробивите по възпрепятстващото съоръжение са от години, когато стопани са били областните администрации на Бургас, Хасково и Ямбол", посочи Рашков.

Служебното правителство обаче прехвърли съоръжението на МВР.

Той каза че е странно как може да се изостави толкова скъпо съоръжение.

"Това е пример не как се усвояват средства, а как се върши работа", коментира от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той увери, че започната работа ще бъде свършена без никакви злоупотреби и гешефти, и защото това е обект на националната сигурност.

На Сухопътните войски са възложени неотложните ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път.

Те се извършват по съвместен план, изготвен от Главна дирекция "Гранична полиция" и Командването на Сухопътните войски.

Мигрантският натиск в момента не е по-съществено различен, отколкото от месец-два насам. Няма нещо притеснително, не сме изправени пред натиск, който да тревожи особено много, допълни Рашков.

Справяме се с мигрантската криза. Домовете, с които държавата разполага за настаняване на успелите да проникнат в страната ни, са достатъчни, въпреки че има леко завишение на броя на настанените в тях, но все още има капацитет, увери Рашков, цитиран от БТА.

На въпрос за ситуацията в съседна Турция той отговори, че е известно, че в Турция също продължава да се изгражда ограда и се взимат съответните мерки за недопускане на мигранти от Афганистан.

Рашков уточни, че имаме добра комуникация с турските гранични власти, а той самият е провел няколко разговора с турския си колега, който е дал уверение, че се прави необходимото да не бъдат допуснати огромни маси от мигранти към нашите граници.

По-рано тази седмица над 350 военни и 40 единици техника се включиха в охраната на границата с Турция и Гърция, където ще помогнат на МВР да се справи със засиления натиск.

mediapool.bg