Кламер БГ - Новини: Санкционират болницата, лекувала 12 пъти фиктивно две деца за година

Санкционират болницата, лекувала 12 пъти фиктивно две деца за година

България

|
Ср, 23 Авг 2023г. 14:58ч.
Санкционират болницата, лекувала 12 пъти фиктивно две деца за година

Ръководството на

Пловдивската болница "Централ онко хоспитал“, която е лекувало 12 пъти фиктивно две деца в рамките на година, ще бъде санкционирана от Здравната каса, съобщи бТВ. Проверката на НЗОК потвърждава, че лечебното заведение е получило пари за лечение, което не е извършило. Договорът по съответните клинични пътеки ще бъде прекратен, а болницата ще върне неправомерно взетите пари – около 16 000 лв.

Майката на двете деца разбира за измамата в края на юни, когато дъщеря й иска да отиде на училищна екскурзия. Необходима е медицинска бележка, че е здрава. Оказва се обаче, че според системата детето в този момент се лекува в пловдивската болница "Централ онко хоспитал“.

Майката проверява електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открива, че от 2022 г. досега детето е лекувано осем пъти - седем от бронхопневмония и един път с алергия. Майката проверява и досието на сина си - и той се оказва лекуван четири пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителя да подозира. В тези периоди детето е посещавало детска градина.

Майката предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там.

В 10 от 12-те фиктивни случая децата са насочени за прием и приети от началника на отделението по педиатрия д-р Александър Ангелов. Той отказа да разговаря с бТВ, а пред НЗОК обяснява, че е лекувал децата много пъти.

"За последните случаи, когато не са били настанени в болница, а съм ги лекувал в домашни условия, съм се съгласявал с исканията на майката единствено и само, за да бъде предоставено адекватно лечение на децата и да не получават усложнения, без да уведомя ръководството на болницата“, е заявил пред касата.

Майката обаче отрича лекарят да е идвал в къщата й въобще.

От ръководството на болницата отговарят, че фиктивното лечение е ставало без тяхно знание.

mediapool.bg