Кламер БГ - Новини: Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването й

Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването й

България

|
Ср, 23 Авг 2023г. 16:37ч.
Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването й

Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването й

Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й, каза австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена.

"Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", добави Карнер.

Румъния и България имат за цел да се присъединят към Шенген до края на годината, но тя изглежда все по-нереалистична. Към присъединяването на Ръмъния резерви има само Австрия, а срещу влизането на България се обявява и Нидерландия.

"Австрия не с Румъния има проблем. Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните членки за реформиране на процедурите за убежище", посочи от своя страна румънският министър Предою.

"Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, готови сме да си сътрудничим с Комисията, със страните членки", допълни той, цитиран от БТА.

Австрия е съсредоточена в проблемите с мигрантите и необходимостта от реформа на системата в ЕС.

Нидерландия спира България най-вече заради проблемите с върховенството на закона, като от там дойдоха положителни сигнали след приемането на законодателството за контрол на главния прокурор.

Нидерландия обаче се управлява от служебно правителство до края на годината и е много вероятно то да не реши казуса с допускането на България до зоната за свободно пътуване.

mediapool.bg