Кламер БГ - Новини: БСП и "Левицата" издигат Ваня Григорова за кмет на София

БСП и "Левицата" издигат Ваня Григорова за кмет на София

България

|
Ср, 23 Авг 2023г. 16:51ч.
БСП и "Левицата" издигат Ваня Григорова за кмет на София

БСП и

БСП и "Левицата", състояща се от напуснали БСП политици, ще правят широка коалиция за местните избори в София с кандидат-кмет Ваня Григорова, каза председателят на БСП – София Иван Таков.

Съобщението той направи пред Паметника на съветската армия, което само по себе си е знак за обедняващата спойка между БСП и отцепниците.

Самият паметник от известно време е под охрана на активисти от различни леви формации, които се противопоставят на плановете на правителството за преместването му.

"Ние отдавна сме заявили, че за местните избори вървим към широка местна коалиция. Тук са голяма част от нашите коалиционни партньори. В най-скоро време, имаме още няколко съгласувателни процедури, ако всичко е наред, ще обявим и поред вас официално нашата коалиция. Тя ще е в противовес на всички десни партии и коалиции", каза Таков в сряда, а зад него бяха представители на "Левицата", в която влизат нароили се от БСП през годините партии.

Той първоначално не каза името на бъдещия им "автентичен ляв кандидат" за кмет на София, но след зададен въпрос призна, че това ще е синдикалистката от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Тя ще бъде нашият кандидат. Разбира се, ние (БСП-София – бел.ред.) на 2 септември имаме Градска конференция, на която всичко това трябва да бъде съгласувано, но така или иначе Ваня Григорова е получила подкрепата на 24 районни конференции на БСП в София. Местната коалиция е получила същата подкрепа", добави Таков.

От "Позитано" 20 не са съобщиха за казаното от шефа на БСП-София, досега не са потвърдили и за това, че Григорова се очаква да е номинацията.

В началото на август Таков каза, че столичната организация на БСП настоява за формирането на "единен ляв фронт срещу десните за местните избори в София" и определи Григорова като най-подходяща за кандидат-кмет на такова обединение. Самата Григорова пък призна публично, че води преговори да бъде издигната, но постави и условия – да бъде обща номинация на левите формации, а в листите да има синдикалисти.

През юли пък формацията на Мая Манолова "Изправи се, България", която е част от "Левицата" се обяви за "обединена лява кандидатура" за кмет на София и предложи това да бъде Никола Вапцаров.

"Призоваваме всички леви партии и формации да номинират своите кандидати сега. И нека вътрешно-коалиционен избор определи най-добрия, който да се изправи срещу дясната омерта за София", посочиха тогава от формацията на Манолова, а от сегашното изказване на Иван Таков излиза, че формациите са се спрели на Ваня Григорова.

mediapool.bg