Кламер БГ - Новини: Румъния ще следи със сателит палят ли се стърнища, замърсяващи Русе

Румъния ще следи със сателит палят ли се стърнища, замърсяващи Русе

България

|
Пет, 21 Ян 2022г. 15:17ч.
Румъния ще следи със сателит палят ли се стърнища, замърсяващи Русе

Танчок и Сандов разговаряха във френски яград Амиен, сн. МОСВ

Румънският екоминистър е уверил българския си колега, че за прекратяване на незаконните палежи на стърнища в северната ни съседка, които водят до замърсяване на въздуха в Русе, се предвижда да се ползват сателити, а земеделските стопани, които нарушават забраната, ще бъдат рестриктирани. Това е заявил румънският министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок по време на срещата си с българския вицепремиер по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, провела се в петък в рамките на двудневния форум на министрите на околната среда във френския град Амиен.

Двамата са обсъдили още как да си сътрудничат двете страни и в други сфери на околната среда и климата като прилагане на добри практики за предотвратяване на обезлесяването, с което Румъния се сблъсква по северния бряг на река Дунав. Възстановяване на горите е една от основните мерки, които Румъния е заложила за финансиране по плана си за възстановяване и устойчивост.

Дискутирани са и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море и по поречието на река Дунав, включително за обявяване на защитени територии и акватории.

Министър Сандов е поканил Танчок на посещения в България през втората половина на месец март т.г., която колегата му приел, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

mediapool.bg