Кламер БГ - Новини: Премиерът след потопа в Царево: Ще работим срещу системните проблеми с превенцията

Премиерът след потопа в Царево: Ще работим срещу системните проблеми с превенцията

България

|
Нед, 10 Септ 2023г. 12:22ч.
Премиерът след потопа в Царево: Ще работим срещу системните проблеми с превенцията

Държавата смята най-сетне да си вземе поука за превенцията на наводненията, сн. БГНЕС

Имаме много големи системни проблеми с превенцията на наводненията и искам да работим по нея. Това каза премиерът Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие, което взе четири жертви и причини щети за милиони. Той съобщи още, че държавата ще отпусне 30 млн. лв. на община Царево за спешни ремонти на разрушената инфраструктура.

Министър-председателят отново посочи, че след бедствието в община Царево държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. По думите му до края на септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите от наводненията домакинства.

"Оценките трябва да ги слагат хората, когато става дума за политици. Но, ако трябва да преценя къде се намираме в такива трудни ситуации, по отношение на реакцията в Царево - бързина на реакцията, координация между институциите, помагане на хората, които трябваше веднага да бъдат изведени от опасните места, след това хората от социална политика, които тръгнаха да обикалят по къщи - всичко това стана по най-добрия възможен начин в тази трудна ситуация", каза Денков пред Нова телевизия.

"Но по отношение на всичко останало - как е била подготвена държавата, превенцията, това, което се вижда сега в Карлово и какво се прави, след като мине събитието - там има много големи проблеми", допълни той.

Като един от системните проблеми на превенцията на наводненията той посочи подготовката за евентуално бедствие. Даде пример с 360 участъка, за които още миналата година служебният министър на околната среда и водите е казал, че има проблем и трябва да се търси решение. Отпуснати са средства, които са отишли в над 90 обекта, от които само десет са били обектите, посочени като проблемни от служебния министър, добави Денков.

Според него трябва да има промяна в подпомагането на общините в такива случаи, за да се стана като с бедствието в Карлово - когато бъдат прехвърлени пари към общините и хората казват, че не се решават проблемите. Денков смята, че държавата трябва да остане до общините, но и да ги контролира по-добре.

Пред бТВ той съобщи, че държавната Комисия за подпомагане при бедстия и аварии ще предостави на община Царево 30 млн. лв. за решаване на инфраструктурните проблеми, причинети от наводнението. Той допълни, че очаква от местната власт да предостави допълнителна информация за щетите, за да може да се реагира.

mediapool.bg