Кламер БГ - Новини: Водите край Царево не са безопасни за къпане, издирват се умрели в потопа животни

Водите край Царево не са безопасни за къпане, издирват се умрели в потопа животни

България

|
Нед, 10 Септ 2023г. 14:10ч.
Водите край Царево не са безопасни за къпане, издирват се умрели в потопа животни

Ветеринарни експерти издирват умрелите в бедствието животни, за да бъдат унищожени, сн. БАБХ

Водите по крайбрежието на пострадалата в наводненията преди дни община Царево не са безопасни за къпане, а в района се издирват труповете на отнесени от пороя животни, обявиха в неделя от агенцията за безопасност на храните,

Екипи от нейни служители от Бургас и от София работят с високопроходим автомобил по сигнали от стопани в общините Царево, Лозенец и Приморско. Терените обаче са труднодостъпни, а на големи площи водата все още не се е оттекла, което технически възпрепятства работата на екипите.

В община Царево се търсят отнесени от придошлите води крави от стопанство с 64 животни. Отт тях са оцелели само четири. В близката гориста местност, както и в района на плажната ивица, са намерени останките на девет животни, част от тях с ушни марки. Тази сутрин е изтеглено животно от скалите край плажната ивица. Издирването продължава.

В района на екопътека в Ахтопол е намерено още едно мъртво животно. Местността е достъпна единствено с високопроходими машини. Направени са неколкократни опити за достигане на мястото от местните власти и от експертите на агенцията. В неделя се акцията се е включил багер и животинският труп е изнесен.

Работи се и по сигнал от Китен за отнесен пчелин.

Всички намерени и изтеглени мъртви животни ще бъдат унищожени, чрез изгаряне като за целта е подготвен мобилният инсинератор в региона, допълниха от агенцията по безопасност на храните.

Съставена е вече комисия, която ще разглежда заявленията на стопани, загубили животните си, вследствие на бедствието. Те ще установят дали съответстват данните от подадените искания за компенсации с информацията от интегрираната информационна система – ВетИС. След това умрелите животни ще бъдат махнати от системата и собствениците им ще поучат своите обезщетения.

Агенцията призова гражданите да не влизат в морето, особено при вида на умрели животни, както заради собствената ми безопасност, така и заради затрудняването на достъпа на работните екипи до труповете. Да не се приближава и мъртъв добитък по екопътеките или в гористи местности, а при намиране на такъв да се сигнализира на националния спешен телефон 112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

mediapool.bg