Кламер БГ - Новини: Без Манол Пейков в кметската битка за Пловдив, Ивайло Старибратов е предпочетен от ПП-ДБ

Без Манол Пейков в кметската битка за Пловдив, Ивайло Старибратов е предпочетен от ПП-ДБ

България

|
Нед, 10 Септ 2023г. 13:16ч.
Без Манол Пейков в кметската битка за Пловдив, Ивайло Старибратов е предпочетен от ПП-ДБ

Манол Пейков остава в парламента, където ще е съсредоточен върху изготвянето на Закон за Пловдив, сн. БГНЕС

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Манол Пейков, който е известен със своите дарителски акции за различни каузи, обяви защо няма да се включи в местните избори наесен като кандидат-кмет на Пловдив, а коалицията ще издигне за такъв Ивайло Старибратов.

Пейков направи това с пост във Фейсбук, в който обяснява причините за решението.

За неговата номинация за кандидат-кмет на Пловдив, откъдето е, се говори от доста време и самият той посочва, че се е готвил за участие в предстоящите избори почти година, но на партийно ниво е взето друго решение.

Предпочетеният кандидат също е депутат, заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по образование и наука и на тази по въпросите на децата, младежта и спорта.

61-годишният Старибатов е бил директор на пловдивската Математическа гимназия. Преподава във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", занимава се с изследване на дигитализация в образованието и администрацията.

Той е избран в сложни преговори между коалиционните партньори в ПП-ДБ пред останалите кандидати, сред които освен Пейков бе и Йордан Иванов от ДСБ-Пловдив.

"Важно е да си дадете сметка, че – макар отстрани да изглеждаме като (почти) монолитна политическа сила – ПП-ДБ е сложна коалиция, състояща се от четири големи и две малки партии. Обединява ни общата ни цел да превърнем България в по-добро и по-справедливо място за живот. Преговорите с нашите коалиционни партньори за това кои кандидати да издигнем на местните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции (да, амбицията определено може да бъде и нещо полезно за един политик – особено когато е посветена на общото благо)", пише Пейков.

По думите му "Да, България", чийто член е, не е успяла да убеди останалите, че именно неговата кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив.

"В крайна сметка, измежду палитрата от (основно) политически кандидати, коалицията се спря на кандидатурата на проф. Ивайло Старибратов (с когото сме делили една скамейка в цели два, макар и кратки парламента) – човек с добра репутация и солидна биография, чиято удивителна семейна история е свързана с Пловдив от повече от две столетия", пише още Пейков.

Той допълва, че не знае дали проф. Старибратов има по-добри шансове от него да стигне до балотаж и да спечели кметското място, но го подкрепя безрезервно и дарява 5 хил. лв. за кампанията на дясната коалиция. Призова да се гласува и за листата за общински съветници на ПП-ДБ на местните избори, водена от Веселина Александрова. Знаково той ще се включи в нея на 51-во последно място и дори и да получи преференции, достатъчни за разместването на реда в нея, ще остане в Народното събрание.

Там той ще насочи усилията си за подготовка и внасяне на Закон за Пловдив.

mediapool.bg