Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Янев" одобри 300 лева помощ за бедни семейства и безработни

Кабинетът "Янев" одобри 300 лева помощ за бедни семейства и безработни

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 15:49ч.
Кабинетът "Янев" одобри 300 лева помощ за бедни семейства и безработни

Кабинетът

Кабинетът "Янев" одобри еднократна помощ от по 300 лева, с която бедни семейства ще подпомогнат отоплението си през зимния сезон. Визират се семейства, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане по реда на програмата за енергийно подпомагане, уточни в четвъртък социалният министър Гълъб Донев.

Ще бъдат подпомогнати лицата, които с до 30 лева надхвърлят прага на минимума, изискван за кандидатстване за месечна помощ за енергийно подпомагане през есенно-зимния сезон, уточни министърът.

"Също така разширяваме кръга на лицата, които са с регистрация в Бюрата по труда по-малко от 6 месеца. Те могат да получат тази целева финансова подкрепа от 300 лева еднократно през настоящия отоплителен сезон. На тази подкрепа ще имат право и всички лица с увреждания, над 50 процента загубена работоспособност, самотно живеещите възрастни хора, самотните родители с деца до тригодишна възраст и всички рискови групи, които попадаха в условията за получаване на месечна финансова помощ за отопление", каза още министър Донев.

Министърът поясни, че средствата за подпомагането възлизат на 15 млн. лв, с които ще бъдат подпомогнати близо 50 000 лица и семейства.

"Ние сме отговорни и отворени към това, в тази трудна епидемична обстановка и с нарастващите цени на енергийните носители, да подпомогнем най-нуждаещите се и уязвими групи от българското население", допълни Гълъб Донев.

mediapool.bg