Кламер БГ - Новини: Арести за купуване на гласове при акция на МВР в област Хасково (обновена)

Арести за купуване на гласове при акция на МВР в област Хасково (обновена)

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 16:00ч.
Арести за купуване на гласове при акция на МВР в област Хасково (обновена)

Арести за купуване на гласове при акция на МВР в област Хасково (обновена)

МВР проведе акция в област Хасково срещу купуването на гласове. По случая има задържани 7 души, сред които са съпругът и синът на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова.

Още двама души са задържани в Любимец, двама в село Малко Градище и един в Хасково, но имена не бяха съобщени.

Акцията се проведе в деня, в който силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и военният министър Георги Панайотов пътуваха към граничната бразда, за да проверят как се извършва ремонта на разрушената ограда.

Пътьом Бойко Рашков спря в Симеоновград и съобщи, че купуването на гласове в региона е свързано с една основна политическа партия без да съобщи коя. Той каза, че са арестувани съпругът и синът на кметицатана Симеоновград Милена Рангелова. На последните местни избори през 2019 г. тя е избрана с листата на ГЕРБ, а предишните й два мандата е била първо от ДСБ, а след това и от "Реформаторския блок", показа проверка на Mediapool в регистрите на ЦИК.

По думите на Рашков в дома на кметицата са открити 20 000 - 25 000 лева, 3000 евро, британски лири и списъци с имена, като някои от имената са оцветени в различен цвят. От обясненията му не стана ясно какво означава това.

Откритите при арестите пари Сн.МВР

"Аз бях в банята, не съм ги чула. Хората са изкъртили вратата. Не виждам нищо кой знае какво да е станало, виждам, че май стана ежедневие някой да е тарашен", каза Милена Рангелова пред Нова телевизия.

Тя нарече акцията "поръчкова" и допълни "веднъж да свършат тези избори, такова чудо не е било".

Съпругът на кметицата Пенко Рангелов отрече да е замесен в подобно престъпление.

"Не е вярно, нищо не са открили. Сутринта влязоха, сложиха ми белезници без никакви обяснения. Не са намирали никакви пари и списъци", заяви Рангелов.

По-късно ГЕРБ дадоха пресконференция. Областният координатор на партията за област Хасково Делян Добрев заяви, че е разговорял с кметицата. Тя му казала, че у нейното семейство полицията не е открила пари.

"У тях нищо не е намерено, нито списъци, нито пари, намерили 100 лева в джоба на мъжа й. Акциите бяха концентрирани в Хасково. Стотици хора са привиквани, разпитвани", заяви Добрев.

Открити банкноти по време на акцията Сн. МВР

Той отрече да е арестувана кметицата на село село Малко Градище Мария Писарова, както заявиха преди това от МВР.

"Нито е арестувана, нито знае за такова арестуване, всичките й роднини й звънят притеснени", каза Добрев. Той допълни, че е проверяван единствено търговски обект на мъжа й.

"Намерени са списъци за дърва, но не у него, а в кметството, там, където им е мястото", каза още Делян Добрев.

"Все по-видимо става, че министърът на вътрешните работи се намира в едно сложно психологическо състояние, има когнитивни проблеми, т. нар. мозъчна мъгла, които се проявяват като постковиден синдром или злоупотреба с алкохол или друго", коментира и Тома Биков.

"Системното злоупотребяване на Радев с този човек, който вместо да получи помощ, се използва в кампанията по такъв начин, е крайно неморално. Злоупотребата с подобни хора е доста неморална", заключи Биков.

mediapool.bg