Кламер БГ - Новини: Има специален прокурор за разследване на главния. Но той си няма кабинет

Има специален прокурор за разследване на главния. Но той си няма кабинет

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 14:25ч.
Има специален прокурор за разследване на главния. Но той си няма кабинет

Съдия Даниела Талева. Снимка: БГНЕС

Механизмът за разследване на главния прокурор може и да е факт, но това съвсем не означава, че са изчистени всички битови проблеми. Назначената за ad hoc прокурор Даниела Талева не знае дори къде ще е кабинетът й, когато започне да разследва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Не се знае и с кого ще работи, нито пък в коя система ще качва документите по разследването.

Това се разбра по време на изслушването на Талева и на шефката на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова пред Висшия съдебен съвет в четвъртък. Талева, която в момента е съдия в Софийския градски съд, обясни, че се възползва от едномесечния срок преди встъпването си в длъжност, за да довърши делата си. След това обаче тя не е наясно къде ще се премести да работи.

"Трябва да бъда настанена на място, на което ще се чувствам най-независима от лицата, които ще разследвам, да не се засичаме през час с и.ф. главния прокурор, да нямам непрекъснат контакт с него", заяви Талева пред съдебните кадровици, цитирана от lex.bg.

Като друг сериозен проблем се очертава изготвянето на документите. Тъй като Талева вече формално ще е прокурор, макар и особен, може да се окаже, че трябва да ползва системата на държавното обвинение. Ако документите се появяват там, това ще означава, че и Сарафов, и негови подчинени биха имали достъп до тях, т.е. няма да има никаква тайна на разследването. Не е изчистен и въпросът с администрацията, подпомагаща ad-hoc прокурорът. Няма яснота дори по абсурдни подробности като излизането в отпуск на специалния прокурор.

"Ако и.ф. главният прокурор ми разрешава ползването на отпуск, разбирате конфузността на ситуацията. Идеята ми е ако може да се направи нещо за тези на пръв поглед дребни проблеми, да може да се решат по най-добрия начин. Трябва нещата да се обмислят и за бъдещите ad hoc прокурори, да им бъде дадена възможност да работят спокойно и да изпълняват задълженията, за които са избрани", каза Талева пред ВСС.

Още по темата:

ВСС активира първото независимо разследване срещу главния прокурор

Според приетите от парламента поправки тя би следвало да работи със специално посочени от МВР разследващи полицаи, които да събират доказателства. Досега обаче от силовото ведомство не са я търсили. Талева обясни, че в момента доказателства не се събират и ако тя види, че това се прави необективно, може да отстрани разследващия полицай.

Съдия Паунова пък коментира, че нито в Закона за съдебната власт, нито в НПК се съдържат правила как деловодно да се движат документите по преписките срещу главния прокурор. Тя каза още, че сигнали срещу шефа на държаното обвинение са започнали да постъпват с влизането в сила на законовите промени. По думите й административно-организационната дейност около работата на специалния прокурор трябва да бъде решена от ВСС. От съвета обаче засега не са взели решение по тези въпроси.

Създаването на фигурата на специалния прокурор бе рекламирано като чакана от десетилетия реформа. Едва след като България бе изправена пред риска да изгуби европейски пари заради безконтролността на главния прокурор, бе постигнато съгласие за новите правила. Най-големият им противник бе бившият главен прокурор Иван Гешев. Той твърдеше, че целта била "овладяване на прокуратурата".

mediapool.bg