Кламер БГ - Новини: Пак проблеми с пренаредените жълти павета в центъра на София

Пак проблеми с пренаредените жълти павета в центъра на София

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 16:13ч.
Пак проблеми с пренаредените жълти павета в центъра на София

Пренаредените вече два пъти жълти павета в центъра на София пак пропадат и се разместват. Сн. Mediapool

Пренаредените вече два пъти жълти павета в центъра на София отново пропадат и се разместват. На места са се отворили по-големи фуги в настилката . Виждат се и металните профили, които бяха поставени при второто пренареждане на паветата, за да не се стигне до разместване на блокчетата.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Дефектите се появиха два месеца след повторното пренареждане на малкия участък пред Народното събрание и пускането на движението по него.

Повторение

Пренареждането на жълтите павета започна преди около година. След първия ремонт още на първата седмица настилката се размести и Столичната община обяви, че пренареденият паваж ще се пренарежда наново. Вторият опит за ремонт на паветата започна това лято и приключи в края на септември. Беше обявено, че се използва нова технология - паветата се сортират предварително, подреждат се с по-малки фуги, а през 10 метра се слагат метални профили.

И първия, и втория път пренареждането беше направено от "Трейс груп холд", която извършва и ремонтите около храма "Св. Александър Невски", по улиците "Московска" и "Оборище", както и в района на Военния клуб.

Сн. Mediapool

От Столичната община твърдяха, че не са платили на строителя за първия ремонт. Не е ясно дали фирмата ще получи пари специално за този участък.

Ремонти с европари

Обновяването на центъра се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". През март Европейската прокуратура извърши акция "Жълто паве" в София именно заради съмнения за злоупотреби по проекта. По-късно излезе и доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казва, че има индикатори за измама при проектите за ремонтите в центъра.

Сн. Mediapool

Освен тази част те обхващат и ул. "Иван Шишман", както и ул. "Шести септември". "Шишман" се ремонтира за пореден път в последните няколко години. След като обновяването на улицата беше на финала, от общината обявиха, че я затварят отново за ден, за да се сложат пешеходни пътеки при двете училища по нея. Изграждането им било поискано от директорите на училищата.

Още по темата

Кьовеши проведе операция "Жълто паве" в София

31 март 2023 19:15

Преди това почти готовата улица беше затворена, за да се направи пешеходна пътека при пресечката с ул. "Гурко", както и за да се ремонтира за пореден път ул. "Граф Игнатиев" при пресечката си с "Шишман".

Ул. "Шести септември" пък все още стои разкопана.

Санкции за забавяне

Ремонтите в центъра трябваше да са приключили преди месеци. Заради забавянето на двете фирми, които правят ремонтите - "Трейс" и "Парсек", ще бъдат наложени санкции за забавяне. Към момента не е ясно точно каква ще е стойността на глобите. Максималните възможни са общо около 6.5 млн. лева.

Сн. Mediapool

Ремонтите в центъра са за общо около 22 млн. лева.

mediapool.bg