Кламер БГ - Новини: Денков иска да се провери дали полицаи са заплашвали Тагарев

Денков иска да се провери дали полицаи са заплашвали Тагарев

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 19:03ч.
Денков иска да се провери дали полицаи са заплашвали Тагарев

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков призова за проверка дали полицаи са отправяли заплахи към военния министър Тодор Тагарев. Той обясни, че информация в тази насока била подадена от гражданското сдружение "БОЕЦ".

От няколко седмици от организацията публикуват информация за един служител на СДВР, който е участвал в ареста на лидера на БОЕЦ Георги Георгиев. Той бе арестуван в края на октомври по време на протест срещу отмяната на машинното гласуване на първия тур от местните избори.

От видеата, публикувани от "БОЕЦ" се вижда, че служителят на МВР демонстрира симпатии към руската паравоенна организация ЧВК "Вагнер". Според организацията той е отправял и заплахи срещу Тагарев.

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия на МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи срещу действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, с една или друга личност", заяви Денков.

Към момента от прокуратурата не са съобщавали дали по сигнала на БОЕЦ е образувана проверка или разследване.

Денков настоя още и за подробен доклад от МВР за сблъсъците по време на протестите срещу ръководството на БФС миналата седмица. Протестът на футболните фенове прерасна в погром след като полицията, замеряна с камъни и бомби, щурмува тълпата. Впоследствие пострадаха и много невинни. Служители нахлуха в заведение в спортното министерство и нахвърлиха върху клиенти с оправданието, че там се скрил човекът, който по-рано подпалил бус на МВР.

Заради насилието Денков поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, който обаче отказа да напусне поста. Сега премиерът коментира, че по изказвания от последните дни съди, че МВР пак е тръгнало в грешна посока.

"От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, в които ясно да е указано кое от лицата, които ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, трябва да бъдат мирни протести", каза още премирът и настоя полицаите, употребили излишна, сила да бъдат уволнени.

mediapool.bg