Кламер БГ - Новини: Специалният прокурор вече има кабинет и служители

Специалният прокурор вече има кабинет и служители

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 13:41ч.
Специалният прокурор вече има кабинет и служители

Съдия Даниела Талева. Снимка: БГНЕС

Съдия Даниела Талева, която бе избрана от Висшия съдебен съвет за специален прокурор, който да разследва главния, вече има кабинет и служители. В четвъртък тя официално встъпи в длъжност. Пред медиите Талева обяви, че ако й бъде оказан натиск, тя ще го обяви публично.

Талева трябва да разследва сигнал срещу изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Тези правомощия бяха създадени през лятото с промени в НПК. Създаването на фигурата на главния прокурор бе представено като голяма стъпка напред от управляващите. Освен това отчетността на главния прокурор бе и едно от условията за получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

След приемането на промените обаче се оказа, че не е помислено за доста детайли. Наскоро Талева заяви, че дори не знае къде ще е кабинетът й, нито пък в коя точно система ще качва документите, създадени по време на разследването, така че до тях да нямат достъп всички останали прокурори, включително и разследваният Сарафов.

В четвъртък Талева обясни, че в системата на прокуратурата е създаден специален модул, до който достъп има само тя. Освен това са били назначени и трима разследващи полицаи от ГДБОП, които да събират доказателства. Тя има и двама служители.

"Всичко, което е във възможностите на главния прокурор, го е направил, постарал се е да създаде такива условия, че наистина да се чувствам независима", заяви тя. Талева посочи още, че е имала среща със Сарафов и двамата са си пожелали всеки да си свърши работата.

Очаква се следващата седмица Талева да получи от Върховния касационен съд сигналите от главния прокурор и да започне работа по тях.

Преди да бъде назначена за специален прокурор Талева бе съдия в Софийския градски съд. Според промените в НПК тя става обвинител временно и проверява подозренията за евентуално извършени престъпления от главния прокурор или неговите заместници. Сигналите се изпращат във Върховния касационен съд и се разпределят от шефа на наказателното отделение.

mediapool.bg