Кламер БГ - Новини: АКФ поиска премиерът да освети руските газови проекти

АКФ поиска премиерът да освети руските газови проекти

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 13:05ч.
АКФ поиска премиерът да освети руските газови проекти

АКФ поиска премиерът да освети руските газови проекти

Пълна прозрачност и публикуване на цялата налична информация около руските газови проекти у нас. За това настояват в писмо до премиера Кирил Петков от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ). Според тях има сериозни съмнения за корупция около "Южен поток" и продължението на "Турски поток", чието трасе вече бе изградено.

Става дума за директна политическа намеса с цел забавяне на едни и ускоряване на други проекти, непрозрачно формиране на консорциуми от фирми-изпълнители, купуване на медийни услуги чрез договори, изкупуване на скъпи парцели земя от частни собственици, поскъпване на строителни дейности, което в някои случаи стига и до 400%, както "целеви" допълнителни заплати на висшия мениджмънт в българската енергетика с цел директно купуване на влияние", посочват от АКФ.

Те настояват за публикуване на протоколите от срещите между българската и руската страна за двата проекта. Според тях цялата документация около "Южен поток" трябва да се одитира, като се обърне особено внимание на парите, платени за отчуждаване на имоти, хонорари и договори за правно и медийно обслужване.

Да се публикуват пътната карта за развитие на газопреносната мрежа у нас, както и меморандумът, подписан с "Газпром" през 2017 г., пишат още от АКФ. Те настояват да се даде публичност и на договорите и кореспонденцията с руската компания за изграждането на газопроводите.

"Корупцията в големите енергийни проекти не е мит, а реалност", пишат от АКФ и подчертават, че публикуването на въпросните документи ще е "добро начало на прозрачност и пример за ясно поставяне на обществения интерес като основен приоритет на държавното управление".

mediapool.bg