Кламер БГ - Новини: Сотир Цацаров си върна достъпа до секретна информация

Сотир Цацаров си върна достъпа до секретна информация

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 15:37ч.
Сотир Цацаров си върна достъпа до секретна информация

снимка БГНЕС

Шефът на антикорупционната агенция (КПКОНПИ) в оставка Сотир Цацаров си е върнал достъпа до секретна информация, който бе отнет от ДАНС в средата на януари. Информацията бе съобщена от пресцентъра на КПКОНПИ в петък. Решението за връщането на достъпа е на Държавната комисия по сигурността на информацията, пред която Цацаров е обжалвал решението на ДАНС.

Едновременно с това се съобщава, че Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу Цацаров. Той бе сезирал прокуратурата за искане за проверка дали има данни, че е извършил престъпление, което да го изкара неблагонадежден пред ДАНС.

"Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към ДАНС и към служителите в нея", коментира Цацаров в петък.

На 14 януари достъпът на Цацаров до тайни бе отнет от ДАНС след направена проверка за контрол за надеждността му, а новината бе съобщена лично от премиера Кирил Петков. Ден преди това Цацаров обяви, че подава оставка като шеф на агенция, считано от 1 март.

Проверката на ДАНС, която доведе до отнемане на достъпа, беше започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ-гейт", е изнесъл класифицирана информация.

Тогава Цацаров обясни, че вътрешният министър Бойко Рашков е имал желание да се саморазправи с него, включително и заради проверката за имотите му, а премиерът Кирил Петков опитва да отклони общественото внимание "от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен".

"Имаше хора със статут на недосегаеми, правилата за тях можеше да се спазват или да не се спазват. Това време свърши", заяви премиерът Кирил Петков по казуса "Цацаров.

Бившият главен прокурор стана шеф на КПКОНПИ през декември 2019 година след оставката на предишния началник Пламен Георгиев, който бе устроен като консул във Валенсия. След напускането на антикорупционната агенция на 1 март Цацаров ще започне работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

mediapool.bg