Кламер БГ - Новини: Петиция за оставката на Стефан Янев, според когото руската инвазия в Украйна не е война

Петиция за оставката на Стефан Янев, според когото руската инвазия в Украйна не е война

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 15:49ч.
Петиция за оставката на Стефан Янев, според когото руската инвазия в Украйна не е война

Петиция за оставката на Стефан Янев, според когото руската инвазия в Украйна не е война

След изказването на бившия служебен премиер и настоящ военен министър Стефан Янев от четвъртък да не се използва фриволно думата "война" за атаката на Русия срещу Украйна, вече е организиран протест с искане той да подаде оставката си. Със същия призив тече и подписка, която вече е подкрепена от над 1000 души.

"Докато вчера 13 храбри украински войници гледаха в лицето на смъртта и казаха да върви на майната си, Стефан Янев гледаше на топло в камерите и обясняваше, че с агресора трябва да се преговаря. Че война няма. Не, ние няма да преговаряме с агресори или с предатели. И няма да приемем лъжи заради които гинат невинни. И които поставят сигурността на страната ни в риск", пишат организаторите на протеста срещу Янев.

Демонстрацията е нарочена за 20:30 ч. в петък и ще се преведе пред сградата на БНТ в София, където Янев има телевизионно участие.

Петицията е инициирана от Мануела Малеева и адвокат Калоян Янков, който е бивш депутат от "Демократична България". Подписката е адресирана до премиера Кирил Петков:

"Обръщаме се към Вас с призив да бъде освободен от длъжност Министърът на отбраната Стефан Янев поради неадекватност на водената от него политика, която ние оценяваме като заплаха за сигурността на страната и българските граждани."

В нея се припомня позицията на Янев от края на декември, че към момента няма необходимост да бъдат разположени допълнителни войски на НАТО у нас заради активността на Русия в региона, която тогава беше обявената от министър-председателя за "лична".

"Още с назначаването си, министър Янев започна да изказва свои "лични" мнения по въпросите на отбраната, които бяха в ущърб с националния интерес и очевидно възпрепятстваха бързото повишаване отбранителните способности на страната. С упорития си отказ да допусне многонационални сили на НАТО на наша територия, той остави България незащитена и с никаква или малка съюзническа подкрепа. И до настоящия момент не е взето работещо решение по този въпрос", се казва още в подписката.

Според подписалите се с разрастване на кризата в Украйна, Янев по всякакъв начин се опитвал да "омаловажи сериозността на ситуацията и да оневинява агресора", което довело до неподготвеност на държавата ни за кризата и заблуди българските граждани и институции.

"България има нужда от далновиден и решителен министър на отбраната, който може да се изправи срещу връхлитащите ни предизвикателства, не заблуждава обществото, нито поставя под съмнение общата съюзническа позиция на НАТО. Министър Янев имаше време да докаже, че е такъв министър, и за съжаление, не успя. Време е да си ходи", пишат Малеева и Янков.

mediapool.bg