Кламер БГ - Новини: От 17 000 организации Скопие заличи само българския клуб "Иван Михайлов"

От 17 000 организации Скопие заличи само българския клуб "Иван Михайлов"

Балкани

|
Четв, 23 Март 2023г. 15:26ч.
От 17 000 организации Скопие заличи само българския клуб "Иван Михайлов"

Клуб

България за пореден път протестира срещу мерките на Скопие към българските клубове в Охрид и Битоля, които бяха принудени да сменят имената си, а последният - "Иван Михайлов", вече е заличен.

Президентът Румен Радев каза, че "тези новини отекват много лошо в ЕС".

"Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в Република Северна Македония (РСМ) най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, българско присъствие в РСМ не от днес и вчера, а от векове, от 1300 години, че има българска история и културно-историческо наследство. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции и нашите европейски партньори, РСМ да впише македонските българи в конституцията. Това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС", посочи той.

"Мисля, че проблемът е достатъчно ясен, вече въпросът е РСМ кога най-сетне ще отговори не на нашите, а на европейските очаквания и изисквания", добави държавният глава.

Зам.-външният министър Костадин Коджабашев от своя страна посочи, че България е силно обезпокоена от "последователните действия на Северна Македония за ограничаване на правата за сдружаване и свободно изразяване на българската общност в страната".

По думите му институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на регистрацията на български сдружения.

В четвъртък стана ясно, че сдружение културен център "Иван Михайлов" в Битоля вече е заличен от Централния регистър в страната, а вероятно това ще се случи и с клуба "Цар Борис III" в Охрид. Това стана, след като македонският парламент промени Закона за сдруженията и фондациите и забрани със задна дата организациите, които имат спорни имена. Промените бяха явно насочени срещу българските клубове, въпреки твърденията на Скопие. Към момента единствените потърпевши са именно те.

Според Коджабашев "институциите в страната са взели своето решение единствено чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст".

Желязко Радуков от дирекция "Югоизточна Европа“ коментира, че

"забраната и мотивите за нея са извършени по начин, който вече има решение на Европейския съд за правата на човека и решението отхвърля именно тези доводи, които използва Северна Македония".

"Общо 17 000 имена на сдружения се разглеждат от комисията, която да се произнася по техните имена, на този етап това е единственото решение, което е взето", припомни той.

Председателят на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски каза от своя страна, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург.

Миналата година България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС под условия. Това, обаче, не доведе до нормализиране на отношенията.

Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство заявиха, че Скопие няма да започне реални преговори за членство в ЕС, докато не изпълни българските условия да спазва правата на македонците с българско самосъзнание и да вкара българите в конституцията.

"Трябва да не забравяме, че условията за по-нататъшния процес на интеграция на Република Северна Македония вече са ясно разписани и те не могат да бъдат променяни. Има условия за започване на преговори и това е вписването на българите в конституцията", каза Радуков.

За да се случи това, обаче е необходимо мнозинство от две трети, а най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ е категорично против, така че на този етап не са възможни промени в основния закон на страната.

Берлин: Промяната на конституцията е последното условие

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в четвъртък, че включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

"Постигнали сме споразумение между Република Северна Македония и Европейския съюз, а не между две отделни държави. Това означава, че всички големи страни членки на Евросъюза са дали дума и подкрепят това споразумение. Няма да е лесно, но ние, ЕС, сме се ангажирали с прегоровната рамка и ще се придържаме към нея“, след като разговаря с македонския си колега Буяр Османи.на карето.

От МВнР системно предупреждават, че европейските институции и партньори на България са предупредени за действията на Скопие и процесът на евроинтеграция няма как да напредне при тези условия.

Отношенията между двете страни достигнаха ново ниско ниво, след като в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков. Преди това имаше серия посегателства срещу двата клуба.

"България все още очаква информация и ефективно правосъдие за извършителите на множеството нападения срещу сдруженията на българите в Република Северна Македония, особено за стрелбата срещу клуба в Охрид", каза зам.-министър Коджабашев.

По думите му бавното правораздаване силно контрастира със скоростта, с която беше приет закон и бяха закрити българските сдружения.

mediapool.bg